11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSute de oameni trăiesc din gunoiul altora

Sute de oameni trăiesc din gunoiul altora

Romii din satul Dudaşul Cerneţiului, comuna Şimian, judeţul Mehedinţi, trăiesc din gunoiul altora. Localnicii aşteaptă autospecialele care aduc resturile menajere, pentru a căuta o bucată de pâine.

 

 

MEHEDINŢI. La groapa de gunoi a Severinului, dar şi la combinatul Celrom îi poţi întâlni pe localnicii din Dudaşul Cerneţiului. Pentru aproape 200 de romi, gunoaiele reprezintă singura sursă de existenţă. „Am cinci copii şi seară de seară stau aici şi aştept gunoiul. Caut o bucată de pâine aruncată de bogătaşii de la bloc“, a spus Nistor Paraschiva. „Aşteptăm să se aducă gunoiul, pe care îl ardem şi adunăm aşa-numiţii arici de sârmă, să câştigăm bani pentru o pâine. Avem şase-şapte copii şi nu avem serviciu“, a povestit Stamate Cristinel. Localnicii ard resturile menajere, în care sunt şi resturi de sârmă, pe care o adună şi o transportă cu căruţele la centrele de colectare a deşeurilor. „Sârma pe care o ardem o ducem la fier vechi. Luăm în jur de şase lei“, a spus Virginel Degeratu.

 

„Morga şi cimitirul mai sunt de noi“

 

Pentru localnicii bătrâni şi bolnavi, care nu au asigurare medicală şi nu pot fi trataţi în nici un spital, singura speranţă este legată de gunoiul din care scot bani să trăiască. „Sunt bolnavă de cinci ani, nu am pensie. Decât un astfel de trai, mai bine să îmi daţi o funie să mă spânzur. Morga şi cimitirul mai sunt de noi“, a povestit plângând Ana Marin.

Zilnic, romii o iau de la capăt, gunoiul combinatului Celrom din Severin fiind singura sursă de venit a acestor familii.

„În halul ăsta am intrat noi în Uniunea Europeană?“, s-a întrebat Vasile Nicuşor.

 

S-au săturat de ei şi francezii, şi italienii

 

Dintre cei peste 20.500 de romi din judeţul Mehedinţi, 35% sunt plecaţi în străinătate, în căutarea unui loc de muncă, iar restul trăiesc cum pot“, a declarat preşedintele Partidei Romilor Mehedinţi, Daniel Ionescu. Potrivit acestuia, în comunităţile rome şomajul în Mehedinţi a atins o rată de 90%. „Pentru a-i readuce acasă este nevoie de eforturi din partea autorităţilor locale. Trebuie să li se ofere locuri de muncă, însă nu numai în construcţii şi agricultură, unde salariile sunt neatractive“, a precizat Ionescu.

Conform unor decizii ale autorităţilor franceze şi italiene, 70% dintre romii mehedinţeni urmează să se întoarcă în ţară“, a precizat Daniel Ionescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII