5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProtest pentru tichete-cadou

Protest pentru tichete-cadou

„Noi nu vrem mila voastră, vrem respect!“, „Hoţilor, hoţilor, daţi-ne tichetele înapoi!“, au scandat zeci de dascăli care s-au adunat ieri după-amiază în Piaţa „Mihai Viteazul“, pentru a protesta faţă de decizia guvernului de săptămâna trecută, de a nu mai acorda tichete-cadou.

În marile oraşe, cadrele didactice au ieşit în stradă. În felul acesta au protestat faţă de decizia guvernului prin care cadrele didactice nu mai primeau tichete-cadou de Paşte. Supăraţi că unii colegi au intrat deja în posesia tichetelor-cadou, aproximativ 170 de profesori din Dolj au protestat în Piaţa „Mihai Viteazul“. „Înainte de alegeri, un partid face un asemenea gest, prin care ne ia nişte tichete pe care abia le-am câştigat. Acum spun că le vor da. Nu mai credem în vorbe. Va trebui să dea o nouă ordonanţă de urgenţă. Noi nu solicităm milă sau pomeni electorale. Există o lege care trebuie respectată şi vom face toate demersurile necesare pentru ca acest lucru să se întâmple“, a precizat Constantin Rada, preşedintele Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ (USII) Dolj.

 

Tichetele au dezbinat dascălii

 

Profesorii au stat aproape o oră în faţa Prefecturii Dolj. Nu au putut să îşi întindă pancartele şi au amânat din cauza vântului şi a ploii marşul pe care trebuia să îl facă prin centrul oraşului, până în faţa Universităţii. Cum în unele şcoli cadrele didactice au primit deja tichetele, acestea nu au mai venit să îşi susţină cauza.

„Ar fi putut fi mai mulţi, dar câţiva au luat deja tichetele. Nu au înţeles că, dacă această ordonanţă rămâne în vigoare, nu o să le mai ia de acum înainte. De o săptămână, de când au emis actul, primesc întruna telefoane de la şcolile din judeţ. Au conturile blocate la Trezorerie, dar banii în cont, iar oamenii îşi vor tichetele“ a spus Rada.

 

„Îşi bat joc de noi“

 

Guvernul a emis marţi, 8 aprilie, o ordonanţă de urgenţă privind reducerile bugetare, prin care instituţiile publice nu mai pot acorda tichete-cadou personalului.

Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat miercuri, 9 aprilie, că profesorii vor primi de la 1 aprilie salarii mărite cu 160 de lei. Această mărire era prevăzută însă în bugetul învăţământului încă de la începutul anului. În acelaşi timp, şi premierul Călin Popescu Tăriceanu anunţa că este posibil să revină asupra deciziei de neacordare a tichetelor. Situaţia nu a fost lămurită, iar guvernul nu a emis un act normativ care să prevadă de patru ori pe an acordarea de tichete-cadou de 350 de lei cadrelor didactice.

„Cât timp cred ei că ne vor mai vinde gogoşi? Vorbesc de măriri de salariu care nu sunt o noutate şi nu ni le dau ei aşa, peste noapte. Când ne iau, când ne dau tichetele. Îşi bat joc de noi cei pe care i-am învăţat carte“, a strigat un dascăl din mulţime.

Ultima oră

Guvernul a modificat ieri ordonanţa de urgenţă privind acordarea tichetelor-cadou pentru personalul din sistemul bugetar. „Tichetele-cadou vor fi suportate din Legea bugetului pentru bugetarii din administraţia centrală şi din veniturile proprii ale bugetelor administraţiei locale pentru bugetarii din administraţia locală şi serviciile aflate în subordinea lor“, a precizat purtătoarea de cuvânt a guvernului, Camelia Spătaru.

Potrivit actului normativ, autorităţile şi instituţiile publice ale administraţiei centrale, indiferent de modul de finanţare, acordă tichete-cadou în baza legii, în cadrul limitei fondurilor care se aprobă prin bugetul propriu. Instituţiile publice locale şi serviciile din subordinea lor vor putea atribui tichete-cadou din bugetele proprii, în limita veniturilor proprii încasate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII