22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBanii pentru şcoli, împărţiţi pe criterii politice

Banii pentru şcoli, împărţiţi pe criterii politice

Primari, viceprimari, consilieri locali şi judeţeni au protestat ieri, în faţa Prefecturii Vâlcea, solicitând demisia conducerii ISJ şi a Zvetlanei Preoteasa, secretar de stat în MECT, pentru că au repartizat fondurile de la guvern pentru reabilitarea şcolilor în mod abuziv, discriminatoriu şi pe criterii politice primarilor PNL, în timp ce 18 localităţi conduse de pesedişti nu au primit nici un leu.

 

 

VÂLCEA. Primarii au venit la mitingul de la prefectură cu pancarte pe care scria „Opriţi împărţeala pe criterii politice a banilor pentru şcoli“ şi „Distrugeţi viitorul copiilor noştri!“. La miting, alături de primari a participat şi deputatul PSD Aurel Vlădoiu. Ion Câlea, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD Vâlcea şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea, a declarat că edilii protestează pentru modul abuziv şi discriminatoriu în care au fost repartizate în judeţ fondurile alocate prin două hotărâri de guvern, pentru reabilitarea unităţilor de învăţământ. „Prin Hotărârile de Guvern nr. 94 şi nr. 370 au fost alocate, în 2008, judeţului Vâlcea, 26,807 milioane de lei pentru reabilitarea şi modernizarea şcolilor. Din această sumă, primarii PNL au primit 13,813 milioane de lei, primarii PD-L, 6,323 milioane de lei, iar primarii PSD – 3,443 milioane de lei. Din cei 35 de primari PSD, au primit fonduri doar zece. E grav că sunt 18 localităţi care au primari PSD şi nu au beneficiat de nici un leu. Au primit zero lei edilii din localităţile: Prundeni, Cernişoara, Sineşti, Lăcusteni, Vlădeşti, Oteşani, Suteşti, Ştefăneşti, Lădeşti, Tomşani, Lungeşti, Făureşti, Ocnele Mari, Buneşti, Măciuca, Milcoiu, Creţeni, Stoileşti. În timp ce primarii PNL au primit pentru modernizarea unei şcoli sume cuprinse între 200.000 şi 800.000 de lei, primarilor PSD li s-au repartizat sume cuprinse între 15.000 lei şi 200.000 de lei vechi“, a explicat Ion Câlea. Acesta a susţinut că fondurile s-au repartizat în mod discriminatoriu şi pe criterii politice şi că vinovaţi de această situaţie sunt Cristian Buican, vicepreşedintele liberal al CJ, şi deputatul PNL Emilian Frâncu. „Pentru aceste încălcări grave manifestate şi în 2007, solicităm demisia conducerii ISJ şi a secretarului de stat Zvetlana Preoteasa, precum şi atenţionarea severă a celor care au împărţit banii. Rog prefectul să constituie o comisie formată din reprezentanţi ai prefecturii, CJ şi ISJ, care să analizeze în toate localităţile judeţului stadiul executării lucrărilor în şcoli şi sumele alocate pentru ele“, a explicat Câlea.

 

Doleanţele primarilor vor fi trimise la MIRA

 

Primarii s-au plâns prefectului Radu Renga de lipsa microbuzelor şcolare şi a banilor pentru şcoli, de starea proastă a drumurilor, dar şi de alunecările de teren cu care se confruntă în localităţile pe care le conduc. „Am o şcoală în Ocniţa intrată în reabilitare anul trecut. În 2007, am primit 200.000 de lei şi anul acesta nimic, ca să fac acoperişul, şi stăm cu şcoala acoperită cu nailon. Mai avem nevoie de 400.000 de lei să o terminăm, dar anul acesta n-am primit nici un ban“, a spus Radu Gheorghe, primarul oraşului Ocnele Mari.

Dumitru Pearcu, edilul comunei Tomşani, s-a plâns că în 2007 şi în 2008 nu a primit fonduri pentru modernizarea şcolilor. „Am o şcoală veche de 70 de ani, în care învaţă 180 de elevi, care sunt aduşi cu maşinile părinţilor. Am făcut potecă la ISJ ca să îmi dea un microbuz şcolar. Mi s-a spus că îl aduc în campania electorală. S-au dat microbuze în localităţi care nu aveau nevoie şi stau acum în curţile şcolilor şi a primăriei. Acolo unde a fost nevoie nu s-au dat“, a precizat Pearcu.

Dumitru Blejan, primarul comunei Scundu, s-a plâns că nu i s-au dat bani pentru şcoli deoarece a refuzat să se ducă la PNL. „Mi s-a promis că, dacă trec la PNL, primesc 550.000 de lei. Am refuzat să fac acest lucru, iar banii sunt acum doar pe hârtie“, a explicat Dumitru Blejan. După ce prefectul a ascultat toate doleanţele primarilor, le-a promis că va forma o comisie care va verifica modul în care s-au împărţit banii şi pe ce criterii. „O să înaintez protestul la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative. Vom întocmi şi o listă cu unităţile de învăţământ care au nevoie de microbuze şcolare şi îi rog pe primari să îmi trimită şi o listă în care să treacă primele două probleme serioase cu care se confruntă în localitate“, a spus Renga.

Gheorghe Ciucă, inspectorul general al ISJ Vâlcea, este de părere că edilii PSD au protestat pentru că este campanie electorală. „Am pus la dispoziţia prefectului două liste, una cu toate investiţiile care s-au derulat în şcolile din toate localităţile în ultimii trei ani şi una cu solicitările primarilor PSD pentru ultimele două hotărâri de guvern, în care ei cereau aprobarea a 150 de milioane de lei doar pentru şcolile din localităţile lor. De unde să le dau această sumă, când am primit 26,807 milioane de lei pentru toate cele 90 de localităţi ale judeţului?! Probabil că prin acest eveniment vor să iasă în faţă şi au găsit această temă“, a explicat inspectorul Ciucă. Acesta a ţinut să sublinieze că fondurile nu s-au dat pe criterii politice şi doar edililor PNL. De exemplu, localitatea Măldăreşti, condusă de un primar PSD, a primit 1,5 milioane de lei pentru reparaţia şcolilor, iar oraşul Călimăneşti, tot cu conducere pesedistă, a beneficiat de două milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS