16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎn cămin, ca-n codru

În cămin, ca-n codru

Lucrurile tinerilor din căminele studenţeşti au început să facă picioare şi să dispară unul câte unul din camere, chiar pe sub nasul paznicilor. Cum hoţii sunt greu de prins, studenţilor nu le rămâne decât să creadă că sunt urmăriţi de ghinion.

 

 

 

Cu toate că în căminele studenţeşti există pază 24 din 24 de ore, din camere se fură ca în codru. Dacă de unele furturi sunt vinovaţi chiar locuitorii căminelor, în alte cazuri, studenţii susţin că anumite persoane intră şi îşi însuşesc telefoane mobile, componente de calculatoare şi portofele. De cele mai multe ori, studenţii se lovesc şi de indiferenţa paznicilor şi a poliţiştilor. „Mi-au furat tastatura, căştile, mouse-ul, boxele şi placa video. Au tras şi de hard. Nu am lipsit din cameră mai mult de patru-cinci minute. M-am dus ca omul până la baie şi, pentru că eram grăbit, nu am mai închis uşa. Nu ştiu cine putea să facă asta, dar acolo erau câteva milioane. M-am dus la paznicul de jos şi i-am spus, dar acesta a ridicat nepăsător din umeri şi a spus: «Trebuia să încui uşa. Ghinionul tău. Ce vrei, să îţi caut eu lucrurile prin camere? Eu trebuie să stau aici. Asta e treaba mea. Poţi să chemi poliţia, dar ce, crezi că le mai găseşti? Poate ţi le-au vândut deja»“, a povestit un student din căminul nr. 8 de la Complexul Studenţesc TCM. „Din câte am auzit eu, atunci când dispar mai multe telefoane sau componente de calculatoare, prin cămin vin anumite persoane, cunoscute şi de paznici, ca să facă şi ei un «ban cinstit»“, a continuat studentul.

 

„Mie mi-au furat
telefonul. De două ori“

 

La mare căutare sunt telefoanele mobile, vechi sau noi şi, bineînţeles, portofelele, de preferat la început de săptămână, atunci când au şi bani în ele. „Mie mi-au furat telefonul. De două ori. Odată, la intrarea în cămin, s-au împins doi în mine şi am căzut. Când m-am ridicat, îmi furaseră telefonul din buzunar şi un carneţel. Au crezut că e portofel. Asta sub ochii paznicului, care mi-a spus să fug după ei, că nu îi cunoaşte, că nu sunt din cămin. A doua oară, mi
l-au luat din cameră când s-a luat curentul în cămin. Hoţul nu a fost prins“, a spus alt student.

Furturile din cămine sunt greu de dovedit şi studenţii renunţă să mai facă plângere atunci când li se spune că vor dura cercetările. „După vacanţa de Crăciun, când ne-am întors în cămin, eu şi colegul meu de cameră ne duceam bagajele. Nu am mai închis uşa şi, în timp ce noi am coborât după ultimele genţi, cineva a intrat în cameră şi mi-a furat rucsacul. Aveam în el bani, acte, mp3-playerul, un aparat foto şi două telefoane şi nişte haine. Am fost la poliţie să reclam furtul. Mi-au spus să fac o cerere şi ei vor cerceta. I-am întrebat dacă am şanse să îmi recuperez lucrurile şi un poliţist mi-a spus că sunt alte furturi mai grave decât rucsacul meu. Am renunţat şi la cerere, şi la tot“, a povestit alt student.

 

Hoţii, prinşi cu camerele de filmat

 

Unele furturi chiar stârnesc râsul, pentru că în cămine se fură chiar şi prosoape, săpun, pastă de dinţi, şampon sau mâncare. „Am făcut duş şi am plecat în cameră să îmi iau spuma de ras. Când
m-am întors la baie, prosopul şi gelul de duş dispăruseră. Îmi lăsaseră şamponul. Poate nu le-a plăcut ce marcă foloseam sau nu aveau acelaşi tip de păr. Am auzit că se fură până şi pâinea sau salamul“. Aceste furturi au ajuns şi la urechile mai-marilor din Universitatea din Craiova, care spun că poliţiştii cercetează furturile declarate şi că paznicii de la intrările din cămine nu au cum să le oprească.

„S-au furat nişte telefoane, dar cei de la poliţie încă fac cercetări. În cazul unui student, s-a descoperit că îi furase telefonul chiar colegul lui de cameră. Studenţii se fură între ei, iar paznicii nu au de unde să ştie ce fac ei în camere. Ei trebuie să legitimeze toate persoanele care intră în cămin, să aibă grijă să nu mai intre nici o persoană străină după ora 22.00, să fie atenţi ca studenţii să nu strice lucrurile, să nu aducă băutură“, a spus Ion Popa, directorul Administraţiei Căminelor din cadrul Universităţii din Craiova.

Pentru a stopa furturile din cămine, Convenţia Organizaţiilor Studenţeşti (COS) a propus Universităţii din Craiova să monteze camere de supraveghere pe holuri. „Aflăm de aceste furturi de la studenţi şi de aceea am propus conducerii Universităţii să monteze camere de filmat în cămine. Ni s-a promis că acest proiect va fi analizat şi din toamnă se va începe montarea de camere“, a menţionat Codruţ David, vicepreşedintele COS Craiova.

„Mi-au furat tastatura, căştile, mouse-ul, boxele şi placa video. Au tras şi de hard. Nu am lipsit din cameră mai mult de patru-cinci minute.
M-am dus ca omul până la baie şi, pentru că eram grăbit, nu am mai închis uşa. Nu ştiu cine putea să facă asta, dar acolo erau câteva milioane“.

Un student din căminul nr. 8 din Complexul TCM

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII