22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSaci de pamperşi, aruncaţi pe cursurile râurilor

Saci de pamperşi, aruncaţi pe cursurile râurilor

Reprezentanţii Gărzii de Mediu Dolj susţin că vor sesiza poliţia, după ce lucrători din cadrul instituţiei au descoperit sute de saci de pamperşi aruncaţi pe cursurile de apă şi pe marginea drumurilor din judeţ.

 

Descoperirea sutelor de saci de scutece de unică folosinţă pregătiţi pentru incinerare a fost făcută după ce, în urmă cu mai bine de o lună, o comisie constituită printr-un ordin al prefectului a început controlul cursurilor de apă din judeţ pentru a preveni colmatarea acestora. Verificarea din teren a scos la iveală faptul că sute de saci cu pamperşi legaţi cu bandă adezivă au fost aruncaţi pe marginea drumurilor din judeţ sau pe cursurile râurilor, de persoane necunoscute, încălcându-se astfel flagrant normele de mediu. Comisarul-şef al Gărzii de Mediu Dolj, Manu Costache, a cerut sprijinul şefilor de servicii deconcentrate în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural de ieri pentru depistarea celor care au aruncat sacii, menţionând că este vorba, probabil, de societăţi comerciale angajate de spitale, creşe sau cămine să preia şi să incinereze deşeurile de acest tip. „Deja este un fenomen, nu este ceva local. Sunt sute de saci de pamperşi aruncaţi peste tot în Dolj. E o practică a unor societăţi comerciale, care cred că sunt din alte judeţe. Sunt angajate de spitale, creşe sau cămine pe bani publici să ridice deşeurile şi să le ducă în locuri special amenajate pentru a le incinera. Dar şi incinerarea costă. Aşa că preferă să le arunce pe marginea drumurilor sau a cursurilor de apă“, a spus Manu Costache.

Amenzi pentru 15 primării doljene

Şeful Gărzii de Mediu a făcut ieri apel la poliţiştii doljeni pentru colaborarea, în vederea obţinerii de informaţii, cu celelalte inspectorate de poliţie din regiune, spunând că, imediat ce va afla făptaşii, nu va ezita să înainteze dosarul procurorilor. Costache a mai spus că un prim pas în încercarea de a afla care sunt societăţile implicate este contactarea celor care ar fi putut încheia contracte cu astfel de firme, precum spitalele, căminele sau azilurile de bătrâni. „O să mergem la spitale, aziluri de bătrâni, la creşe, să vedem care sunt societăţile. Sunt încheiate contracte. O să cer facturile, să vedem cine sunt“, a mai spus Costache. De menţionat este faptul că, în urma controlului făcut de echipe mixte din cadrul Gărzii de Mediu şi al Sistemului de Gospodărire a Apelor Dolj, au fost amendate 15 primării din judeţ cu câte de 15.000 de lei, pentru gunoaiele găsite pe cursurile de apă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII