14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimarii, buni de plată la alegerile din iunie

Primarii, buni de plată la alegerile din iunie

Iţele procesului electoral din 1 şi 15 iunie le-au dat miercuri fiori edililor-şefi chemaţi la şedinţa de la prefectură. Din gura prefectului Silviu Dumitru primarii au aflat că sunt obligaţi să suporte costurile votării, de la indemnizaţiile primite de membrii birourilor electorale de circumscripţie până la hârtia folosită pentru tipărirea buletinelor de vot. În plus, edililor li s-a spus că ar trebui să reutilizeze materialele folosite pentru confecţionarea cabinelor la alegerile anterioare. „Conform hotărârii de guvern, primarii vor utiliza bunurile recuperate de la alte alegeri, cu excepţia urnelor, care sunt deplorabile. Se interzice confecţionarea acestora din carton sau orice alt material uşor degradabil pentru a asigura integritatea buletinelor de vot“, a spus prefectul, care le-a amintit primarilor şi secretarilor că, deşi în primă fază costul tipăririi buletinelor, cel al hârtiei şi al altor materiale vor fi suportate de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative prin Instituţia Prefectului, banii trebuie returnaţi în termen de 60 de zile de la încheierea alegerilor.

 

Prefectul nu vrea membri „băţoşi“ în comisiile electorale

 

Prefectul a menţionat şi alte obligaţii care revin edililor-şefi, printre care şi accea de a asigura scaune „fără surcele care să intre în fund“ pentru a nu provoca rănirea membrilor din comisii. „Trebuie asigurate feţe de masă, scaune confortabile fără surcele care să intre în fund, că după aia avem alte probleme cu membrii din birouri. Trebuie să asiguraţi iluminatul corespunzător şi telefoane“, a mai spus Dumitru.

Printre costurile suportate de la bugetele locale ale localităţilor se numără indemnizaţiile preşedinţilor de birouri de circumscripţie, ale locţiitorilor lor şi ale membrilor acestor birouri, de 50 de lei pe zi de activitate, începând din 31 martie până la finalizarea scrutinului, un protocol de şapte lei pe zi pentru fiecare membru din comisiile electorale, dar şi tipărirea buletinelor, hârtia pe care sunt tipărite şi transportul acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS