8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPuşcărie în cazul armelor neletale

Puşcărie în cazul armelor neletale

Uzul nejustificat sau ilegal al armelor neletale constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la şase luni la trei ani, conform noilor modificări propuse de ministrul internelor, Cristian David, şi aprobate în şedinţa de ieri a guvernului. Legea actuală sancţionează doar contravenţional orice abatere de acest gen.

Iniţiativa acestui proiect se bazează pe o statistică potrivit căreia, în 2007, au fost înregistrate peste 77 de agresiuni în care s-a folosit acest tip de armă, iar în 2008 au fost înregistrate alte 28 de incidente similare. În evidenţele poliţiei sunt înregistraţi peste 40.000 de deţinători de arme neletale.

În noua lege, şi portul ilegal de armă neletală este considerat infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la trei luni la un an. De asemenea, dacă până în prezent aceste arme puteau fi obţinute de orice persoană cu vârsta peste 18 ani fără alte condiţii suplimentare în afară de o notificare a poliţiei asupra intenţiei de cumpărare, noua lege prevede necesitatea lipsei antecedentelor penale.

 

Cazier curat şi permis de portarmă

 

Pentru achiziţionarea unor arme neletale se va urma procedura autorizării în vederea procurării, iar pentru deţinere, port şi folosire, cea a emiterii permisului de armă. Procedura autorizării prevede ca acela care o solicită să nu aibă antecedente penale, să primească aviz psihologic şi să nu fi fost implicat în situaţii care să fi determinat revocarea ori anularea dreptului de port şi folosire a armelor neletale, în ultimii cinci ani.

Proiectul legislativ al MIRA limitează, de asemenea, dreptul de procurare a muniţiei pentru armele scurte, cu proiectile de cauciuc, la 100 de bucăţi şi instituie condiţii de păstrare şi deţinere a acestor arme asemănătoare celor de foc, astfel încât să nu se permită accesul la ele al persoanelor neautorizate.

Iniţiativa legislativă prevede o perioadă de şase luni de la data intrării în vigoare pentru obţinerea permisului de armă şi înscrierea ei în acest document, rămând valabil termenul de cinci zile (prevăzut şi de legea veche) pentru obţinerea unui certificat de deţinător.

Noile modificări legislative vor intra în vigoare zilele următoare, după publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII