16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimarul din Obârşia, patronul comunei

Primarul din Obârşia, patronul comunei

Primarul din Obârşia, Tudor Udrea, este considerat de mulţi localnici un soi de patron, dar nu de firmă, ci de… comună. Comportamentul său, spun localnicii, este cel al unui om care consideră comuna o proprietate a sa.

 

 

OLT. Om straşnic, autoritar, Tudor Udrea face cam ce vrea cu toată lumea, neînchipuindu-şi măcar că trebuie să dea socoteală cuiva, susţin localnicii. Tot ei mai spun că vor avea prilejul, la alegerile locale, să-l „taxeze“ pe actualul primar, aflat în fruntea comunei din 1997.

Un prim necaz al oamenilor este legat de ajutorul social pe care unitatea administrativ-teritorială a comunei îl acordă cui vrea primarul, respectiv celor care îl susţin, indiferent dacă au dreptul sau nu. Oamenii dau şi nume, cerând instituţiilor abilitate să desfăşoare un control. La Obârşia primesc sprijinul financiar al statului, în baza Legii nr. 416/2001 privind acordarea venitului minim garantat, localnici care înregistrează venituri substanţiale. Este vorba de oameni avuţi, cu tractoare în curte, proprietari de mori, de autoturisme de lux şi vile, localnici cu salarii de invidiat şi familii care au cel puţin un membru la muncă în străinătate. Potrivit unei liste pe care cei nemulţumiţi au pus-o la dispoziţia GdO, printre cei ce primesc venitul minim garantat se numără Cornel Iliescu (angajat la Bucureşti, cu un salariu de 1.500 de lei, proprietar de tractor, a cărui soţie munceşte în Spania), Georgeta Caplea (soţul – angajat pentru un salariu de 1.500 de lei, fiica – bugetară), Iancu Benon (salariu de circa 1.800 de lei), Gheorghe Neţoi (muzicant, câştiguri semnificative, are instrumente şi cort de închiriat pentru diverse evenimente), Ştefan Bejan (nouă tauri, 14 oi, doi cai, cinci porci, cu tractor în curte, soţia – la muncă în străinătate), Viorel Călugăru (proprietar de moară pentru uruit, soţia – în Spania), Nicolae M. Odagiu (angajat la Corabia, proprietar de tractor şi solarii), Constantin Ţenică (angajat cu salariu mare la Timişoara), Bia Bunăcă (salariat la Timişoara, venit de aproximativ de 2.000 de lei), Fănică Dabu şi Constantin Dabu (12 oi, două vaci, cu ajutor social, angajaţi ca oieri la primar – nu se ştie dacă legal sau nu). Printre beneficiari se mai numără, susţin localnicii, Ştefan şi Nicu Zamfir (cu Mercedes la scară, vilă în construcţie şi firme în Bucureşti) şi Tudor Odagiu, cu animale în curte şi tractor. „Cazurile de acest fel sunt mult mai numeroase, dar lista cu cei care primesc ajutorul social nu se face publică niciodată. Cele menţionate pot fi uşor verificate dacă se vor observa diferenţele dintre situaţia de acasă, anchetele sociale şi Registrul Agricol“, susţin oamenii.

 

Balta Mare, între interese şi jocuri de culise

 

Altă problemă a oamenilor este un lac cu izvoare proprii de vreo 15 hectare luciu de apă, pe care actualul primar l-a concesionat pentru zeci de ani unei firme din localitate. Este vorba de Bazinetul nr. 2 Obârşia, căruia localnicii îi spun Balta Mare. Printre primele lucruri pe care Tudor Udrea le-a făcut după ce a fost uns în fruntea comunei se numără înstrăinarea lacului. Oamenii au adunat pe hârtie 400 de semnături şi cer ca Balta Mare să revină în domeniului public. Povestea începe în 2000, când, în baza unei hotărâri locale din 1999, primarul Udrea a încheiat contractul de concesiune nr. 421/2000 cu SC AS Soare SRL Obârşia. Între părţi s-a pornit apoi un lung şir de procese după ce consiliul local a hotărât rezilierea unilaterală a contractului, care s-a stins abia în 2006, în favoarea firmei administrate de Valentin Soare. Pentru că oamenii l-au bănuit pe primar de nereguli în ceea ce priveşte organizarea licitaţiei pentru concesiune, doi localnici au făcut plângere penală împotriva edilului. În două rânduri, edilul a scăpat, însă. Pentru că, spun oamenii, are „pile“ la nivelul organelor de cercetare. În 2006, în litigiul dintre firma concesionară şi autorităţile locale s-a făcut, deodată, linişte totală. Chiar dacă autorităţile reprezentate de primar pierduseră un nou meci la Tribunalul Olt şi chiar dacă primăria avea dreptul la recurs, instituţia a pus punct şi punct a rămas. De ce a ţinut cu tot dinadinsul primarul să rezilieze contractul şi de ce a tăcut brusc? Prin comună se vorbeşte că, în vreme ce Bazinetul 2 era concesionat, s-a mai ivit un contract legat tot de Balta Mare. Se vorbeşte de o anume închiriere, se pune în discuţie numele unui angajat de la Portul Giurgiu, se discută şi despre nişte fonduri europene de care primarul ar avea habar. Se pare că toate cele trei părţi au ajuns la un compromis. Da, dar fondurile europene acordate pe un proiect de investiţie unde s-or fi scurs? Deocamdată, ne oprim aici. Contactat pentru un punct de vedere, primarul Udrescu a refuzat să facă vreo declaraţie. El s-a arătat foarte supărat că redactorii GdO au vorbit şi cu oamenii. „Dacă veneaţi aici, la primărie, şi vorbeaţi cu mine, făceam şi declaraţii. Dar dacă v-aţi dus la alţii, nu declar nimic. Aşa să scrieţi, că nu vreau să zic nimic“, ne-a spus edilul. Şi aşa am făcut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS