17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTichetele-cadou încaieră dascălii

Tichetele-cadou încaieră dascălii

Autorităţile întorc din nou spatele dascălilor doljeni de sărbători. Majoritatea primăriilor din comunele şi oraşele judeţului nu vor să dea angajaţilor din învăţământ tichete-cadou de Paşti. Numai Primăria Craiova şi consiliile locale din câteva comune vor pune în coşul Iepuraşului ceva bani.

 

Tichetele-cadou oferite de sărbători cadrelor didactice bagă zâzanie între dascălii doljeni. În timp ce toţi angajaţii din şcolile din Craiova vor primi de Paşti din partea Primăriei Craiova tichete în valoare de 350 de lei, majoritatea profesorilor din mediul rural nici nu visează la astfel de cadouri. „Dacă Primăria Craiova a înţeles că şi dascălii au nevoie de ceva în plus la salarii de sărbători şi va acorda de Paşti tichete de masă în valoare de 350 de lei pentru fiecare angajat din învăţământ, adică şi pentru personalul didactic, şi pentru cel nedidactic, şi celelalte primării din judeţ ar trebui să facă acelaşi lucru“, a spus Constantin Lungulescu, vicepreşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP), filiala „Spiru Haret“ Dolj.

Dascălii din oraşele judeţului, tăiaţi de la tichete

Dacă unele consilii locale, cum ar fi cele din comunele Malu Mare, Işalniţa, Segarcea, Murgaşi, Seaca de Pădure, au cedat în faţa solicitărilor dascălilor şi le vor da tichete-cadou de câteva zeci de lei, majoritatea autorităţilor locale ridică nepăsătoare din umeri la cerinţele cadrelor didactice din comune şi ale sindicaliştilor din învăţământul doljean. Nici autorităţile din oraşele judeţului nu vor să respecte Legea nr. 193/2006, care prevede acordarea de tichete-cadou şi de creşă. „Dacă la comune putem spune că ne lovim de mentalitatea primarilor şi a consilierilor locali, şi în oraşele din Dolj se întâmplă acelaşi lucru. Autorităţile locale din Segarcea, Calafat, Băileşti au refuzat să acorde tichete-cadou de Crăciun şi nu le vor da nimic dascălilor nici de Paşti. Consiliul Judeţean Dolj şi consiliile locale trebuie să includă în buget şi astfel de sume pentru că legea trebuie respectată“, a precizat Lungulescu.

Tichete-cadou, de patru ori pe an… teoretic

Sindicatele din învăţământul doljean şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj au stabilit patru evenimente când cadrele didactice vor putea primi tichete-cadou de minimum 30 de lei, de Crăciun, de Paşti, pe 15 septembrie, ziua începerii anului şcolar, şi pe 5 octombrie, Ziua Mondială a Educaţiei. Sindicaliştii din învăţământ se tem că refuzul unor consilii locale de a le acorda cadrelor didactice tichete-cadou, în timp ce altele dau, va duce la certuri între profesorii din Craiova şi cei din judeţ. „Se creează discriminări între dascăli. Unii primesc 350 de lei, alţii câteva zeci, iar alţii nimic. Toată lumea trebuie să beneficieze de tichete-cadou, aşa e legal şi normal. Deja am început să primim sesizări din teritoriu din partea profesorilor, care sunt nemulţumiţi că ei nu primesc nimic de Paşti, iar cei din Craiova iau sute de lei“, a explicat Constantin Lungulescu.

Autorităţile doljene nu se pot lăuda cu dărnicia lor, în comparaţie cu alte judeţe, unde dascălii primesc de şapte ori pe an tichete-cadou mult mai consistente. De exemplu, primarul municipiului Piteşti le-a acordat tuturor cadrelor didactice tichete-cadou de 800 de lei de Crăciun, valoarea celor date de primăriile de sector din Bucureşti a fost între 500 şi 700 de lei, iar primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a dat fiecărui angajat din învăţământ tichete-cadou de 1.050 de lei, câte un DVD şi o invitaţie la un spectacol cu masă inclusă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII