17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalImpozitele on line, un fiasco

Impozitele on line, un fiasco

Mijloacele moderne de plată a dărilor către municipalitate îi lasă indiferenţi pe craioveni. Aceştia preferă să plătească la ghişeu decât să achite impozitele prin internet.

 

Craiovenii nu se înghesuie să-şi achite impozitele şi taxele locale prin internet, deşi un astfel de sistem modern de colectare le permite plata on line de câţiva ani buni. „Sunt foarte puţini cei care plătesc prin internet. Pe anul 2008, din circa 220.000 de contribuabili care au rol la noi, doar 176 de persoane fizice şi 14 persoane juridice au depus cereri pentru plata impozitelor on line. Cel puţin la firme, avem doar câte o solicitare pe săptămână“, a declarat directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova, Ioan Văcariu. Procedura de plată prin internet nu este complicată, dar nu este agreată de locuitorii urbei. Persoana fizică sau juridică depune o cerere la Direcţia de Impozite şi Taxe, cu sediul în Piaţa Centrală din Craiova. În baza respectivei cereri, autorităţile locale îi oferă contribuabilului o parolă pe baza căreia se pot conecta la internet şi pot plăti impozitele pe clădiri, pe autoturisme şi altele direct în conturile primăriei. „Pot plăti de oriunde, trebuie doar să se conecteze la internet. Nu ştiu de ce nu vor craiovenii acest sistem de plată“, a spus Ioan Văcariu.

Craiovenii vor chitanţe

Obişnuiţi cu faptul că doar ceea ce este scris „negru pe alb“ are valoare juridică, locuitorii Craiovei se tem să achite impozitele on line, preferând să meargă la faţa locului, pentru a li se elibera chitanţă. „Ştiu că se pot plăti prin internet, dar tot trebuie să merg la ghişeu să-mi iau chitanţa. Aşa că mai bine plătesc la ghişeu şi nu mă mai complic“, a spus o craioveancă.

Implementat cu vâlvă, sistemul modern de plată a impozitelor prin internet a costat în jur de 27.000 de euro, la nivelul anului 2002, după cum afirmă directorul economic al Primăriei Craiova, Nicolae Pascu.

Acesta susţine că principala activitate pentru care s-a creat respectivul sistem informatic a fost aceea de calculare automată a debitelor contribuabililor, şi abia în secundar pentru plata on line a impozitelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII