10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCurtea de Conturi, în control la Ocnele Mari

Curtea de Conturi, în control la Ocnele Mari

Consilierii judeţeni au aprobat în şedinţă ordinară efectuarea unui control de către Curtea de Conturi la Ocnele Mari, pentru a vedea de ce pierderile de apă nu se recuperează şi de ce există o diferenţă foarte mare între cantitatea consumată şi cea facturată.

 

Consilierii judeţeni s-au întrunit vineri după-amiaza în şedinţă ordinară, în care au dezbătut mai multe probleme, printre care şi lipsa apei potabile din oraşul Ocnele Mari.

Ion Câlea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea, le-a spus celor prezenţi la şedinţă că, din cauza datoriilor, furnizorul SC Acvarim SA a sistat alimentarea pe 24 ianuarie 2008, lăsând fără apă 800 de familii. Serviciul public de apă înregistrat la SC Acvarim SA are în prezent datorii de 340.000 de lei, sumă acumulată în ultimii cinci ani. Din această sumă, 160.000 de lei reprezintă datoria firmei Conversmin la apa consumată în timpul catastrofelor care au avut loc la Ocnele Mari, din cauza surpării sondelor, în urma extracţiei saramurii în soluţie din subteran. Restul datoriei reprezintă 18% pierdere permisă de lege, care nu a fost inclusă în facturile oamenilor. „Altă sursă de apă nu există în zonă pentru cele 800 de familii, fântânile fiind infestate cu saramură. E o situaţie dificilă“, a explicat Ion Câlea consilierilor.

Acesta a precizat că printr-o hotărâre din 2006 s-a propus ca pierderile la apă să fie suportate din bugetul local al oraşului Ocnele Mari, motiv pentru care a propus alocarea a 100.000 de lei din bugetul CJ Vâlcea, pentru a acoperi pierderile de apă, iar SC Acvarim să reia furnizarea către populaţie.

„Joi a avut loc şedinţa AGA la SC Acvarim. Reprezentanţii AGA au condiţionat reluarea livrării apei dacă nu va fi achitată datoria de 100.000 de lei pentru pierderile acumulate. De asemenea, trebuie să insistăm şi la Conversmin ca să îşi achite datoria pe care o are la apă“, a spus vicepreşedintele Câlea.

 

Pierderile de apă nu se recuperează

 

Celălalt vicepreşedinte al CJ, Cristian Buican, a solicitat ca furnizarea apei la Ocnele Mari să fie preluată de la SC Acvarim de către SC Apavil. Acesta a explicat că preţul practicat la apa de la Ocne e cel mai mare din ţară, un metru cub costând 2,6 lei. „La Ocne nu se emit facturi pentru cantitatea de apă consumată de populaţie şi e greu să ne dăm seama care e situaţia. Propun ca SC Apavil să preia serviciul de apă de la Ocne, urmând ca noi să rezolvăm într-un fel datoria către Acvarim“, a susţinut vicele Buican. Marin Dogaru, directorul SC Apavil, le-a explicat consilierilor că nu poate să dea drumul la apă din sursa Brădişor în oraşul Ocnele Mari, dar problema e rezolvabilă dacă Râmnicu Vâlcea va încheia un protocol, în acest sens, cu CJ Vâlcea. Dogaru a precizat că e de acord să preia serviciul de apă la Ocne, dar nu cu datorii. „Problema e că aceste pierderi de apă nu se recuperează nicăieri şi e o diferenţă foarte mare între cantitatea de apă care se consumă şi cea care se facturează şi propun să anunţăm Curtea de Conturi să meargă în zonă şi să facă un control pentru a vedea care e situaţia“, a spus Dumitru Buşe, preşedintele CJ Vâlcea.

Un control al Curţii de Conturi la Ocne, pe problema apei,
l-au cerut şi cei doi vicepreşedinţi, şi consilierul judeţean. În urma dezbaterilor, consilierii au aprobat printr-o hotărâre alocarea sumei de 100.000 de lei din bugetul CJ pentru a acoperi pierderile acumulate pentru ca SC Acvarim să reia furnizarea apei la Ocne, dar şi efectuarea unui control de către Curtea de Conturi în zonă, pentru a vedea exact care e situaţia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS