22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPâinea continuă să se scumpească

Pâinea continuă să se scumpească

Preţul pâinii s-a majorat cu aproximativ 20% în ultimele cinci luni, iar scumpirile vor continua din cauza costului ridicat al materiei prime, determinat de cantităţile insuficiente existente la nivel mondial, a declarat ieri preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România (ANAMOB), Viorel Marin.

„În ultimele cinci luni, pâinea s-a scumpit cu până la 20%, dar majorarea este nesemnificativă în raport cu costurile pentru materia primă. La noi, majorarea s-a aplicat la un preţ de 60 de eurocenţi pentru kilogramul de pâine. În statele europene, pâinea s-a scumpit cu 15%, însă un kilogram costă trei euro. Prin urmare, chiar dacă am aplicat o majorare mai mare, aceasta nu a reuşit să acopere costurile de producţie, pentru că pâinea românească este prea ieftină“, a declarat ieri, pentru NewsIn, preşedintele ANAMOB.

„Va exista o criză a preţului pâinii“

Potrivit acestuia, pâinea va continua să se scumpească şi în perioada următare, deoarece preţul grâului nu se va stabiliza, ci va creşte. „În toamnă, când un kilogram de grâu se cumpăra cu 0,7 lei, nimeni nu lua pentru că se aştepta o ieftinire. Acum, un kilogram de grâu costă un leu şi, ţinând cont de evoluţiile pe piaţa internaţională, cu siguranţă preţul grâului va continua să crească“, a menţionat Viorel Marin.

În prezent, grâul se achiziţionează cu 280 de euro/tonă pe piaţa internă şi cu până la 300 de euro/tonă pe pieţele internaţionale. „România are încă stocuri de grâu, nu ştie nimeni exact cantitatea, se pot face doar speculaţii. Cert este că aceste stocuri sunt insuficiente, avem grâu puţin şi scump. Totuşi, România nu se va confrunta cu o criză a grâului, pentru că putem asigura materia primă fie de pe piaţa comunitară, fie din importuri. Însă, cu siguranţă, va exista o criză a preţului pâinii, din cauza celui la grâu“, a spus Viorel Marin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS