8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProfesorii se opun retrocedării şcolilor

Profesorii se opun retrocedării şcolilor

Profesorii cer autorităţilor să oprească valul de retrocedări de clădiri şi terenuri care ameninţă şcolile şi grădiniţele din Craiova.

Aproximativ 150 de cadre didactice, o mare parte de la Colegiul Naţional „Elena Cuza“, au protestat ieri timp de o oră în centrul Craiovei împotriva retrocedărilor abuzive ale unor spaţii de învăţământ sau terenuri aferente şcolilor. Dascălii s-au adunat în jurul orei 12.00 în Piaţa Prefecturii, de unde au pornit în marş pe strada A.I. Cuza, până în faţa Universităţii. Protestul a fost organizat de Uniunea Sindicatelor Independente din Învăţământ Dolj, afiliată la FSLI. Liderul sindicatului, prof. Constantin Rada, a spus că revendicările de imobile şi terenuri au depăşit orice limită, afectând unităţile de învăţământ, motiv pentru care cadrele didactice sunt hotărâte să recurgă la proteste pentru a determina autorităţile să ia măsuri. „Acţiunea este menită să atragă atenţia tuturor autorităţilor – indiferent că este vorba de guvern, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, parlament, consiliul judeţean, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj – asupra faptului că activitatea şcolară a început să fie văduvită de terenuri şi spaţii de învăţământ“, a susţinut Rada.

 

Zece unităţi de învăţământ cu terenuri şi clădiri revendicate

 

Constantin Rada a spus că s-a trecut la reconstituirea dreptului de proprietate pe terenurile unor unităţi de învăţământ din Craiova, printre care Şcoala nr. 39, Grupul Şcolar „Gheorghe Bibescu“, Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu“ şi Colegiul Naţional „Ştefan Velovan“. „La Grupul Şcolar «Gheorghe Bibescu» şi la Şcoala nr. 39, am reuşit împreună cu Primăria Craiova să răscumpărăm de la noul proprietar dreptul de proprietate asupra terenurilor revendicate. Dar nu se vor putea răscumpăra toate, pentru că primăria nu are atâţia bani“, a precizat Rada.

Printre unităţile de învăţământ cu clădiri revendicate se află Colegiul Naţional „Elena Cuza“, Grădiniţa „Romanescu“, Grădiniţele nr. 53, nr. 23 şi nr. 38. Rada a mai spus că pentru Grădiniţele „Romanescu“, nr. 53 şi un teren al Grupului Şcolar „Ştefan Velovan“ primăria încă se luptă în instanţă.

 

Sute de copii vor fi evacuaţi din sălile de clasă

 

Cadrele didactice sunt îngrijorate de ceea ce se va întâmpla în cazul în care primăria va pierde procesul: sute de copii nu vor mai avea unde să înveţe.

O situaţie aparte este la Colegiul Naţional „Elena Cuza“. Clădirea în care învaţă o parte din elevii de gimnaziu (aproximativ 600 de şcolari după spusele cadrelor didactice de aici) a fost retrocedată Bisericii „Sfântul Ilie“ de către Ministerul Culturii şi Cultelor. Dascălii de aici se tem că în următoarele luni elevii şi profesorii vor fi daţi afară din clădire. „Biserica nu a înţeles menirea acelui spaţiu de învăţământ. Retrocedarea s-a făcut. Ne aşteptăm ca de anul următor copiii să nu mai înveţe în acea clădire“, a spus Aurel Ştefan, învăţător la Colegiul Naţional „Elena Cuza“.

 

MEC spune că e treaba primăriilor

 

Profesorii craioveni încă mai trag speranţe că guvernul va opri retrocedările pe bandă ale spaţiilor de învăţământ, deşi Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) a arătat de curând că nu prea îi pasă de soarta acestora. Ultimele demersuri făcute de cadrele didactice craiovene în acest sens au primit un răspuns penibil: „Terenurile şi clădirile în care îşi desfăşoară activitatea unităţile de învăţământ preuniversitar de stat fac parte din domeniul public al comunelor, oraşelor şi municipiilor, în a căror rază teritorială îşi desfăşoară activitatea, prin delegare către consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ“. Cu alte cuvinte, primăriile să se descurce. Mai mult, MEC se face vocea celor care revendică acele clădiri, spunând că „imobilele preluate în mod abuziv de stat se restituie în natură, în condiţiile respectivei legi“ – Legea nr. 10/2001. Cadrele didactice din Craiova sunt hotărâte să nu renunţe aşa uşor la cererile lor. Au anunţat că vor continua protestele în Piaţa „Mihai Viteazul“, unde se vor aduna în fiecare joi, până când autorităţile vor găsi o modalitate de a opri retrocedarea şcolilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII