11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjInvestiţii pentru promovarea lui Brâncuşi

Investiţii pentru promovarea lui Brâncuşi

Primarul Florin Cârciumaru a anunţat, cu ocazia deschiderii manifestărilor culturale „Brâncuşiana“, că în acest an se vor face investiţii importante în privinţa promovării operelor lui Brâncuşi din Târgu Jiu, cum ar fi începerea lucrărilor de construcţie la un centru de vizitare şi un muzeu de artă, care vor fi situate în apropierea Coloanei fără Sfârşit.

Potrivit edilului-şef, proiectul va fi pus în practică în colaborare cu o fundaţie din Statele Unite ale Americii, care a strâns deja un milion de dolari. „Consiliul local şi primăria vor sprijini financiar realizarea acestui proiect. Printr-o colaborare cu CEZ, s-a reuşit strângerea sumei de 50.000 de lei“, a spus Florin Cârciumaru. De asemenea, în Parcul Central, în atelierul folosit de artiştii plastici, va fi amenajat un punct de informare turistică.

 

Sculptori premiaţi

 

Împlinirea a 132 de ani de la naşterea celui mare mare sculptor român a fost marcată marţi printr-o serie de manifestări culturale desfăşurate la Târgu Jiu, sub egida „Brâncuşiana“, o acţiune de tradiţie care se desfăşoară în fiecare an. Evenimentul a fost deschis la Sala Maură a Palatului Administrativ prin Simpozionul Naţional „Omagiu lui Brâncuşi“.

Una dintre cele mai aşteptate manifestări a fost Salonul Internaţional de Sculptură Mică „Constantin Brâncuşi“, ajuns la cea de-a şasea ediţie, la care au participat 33 de artişti plastici din Japonia, Bulgaria, Serbia, Grecia şi România. Premiul de excelenţă a fost acordat Getei Caragiu, pentru lucrarea „Chivot“, iar premiul I – lui Aurel Contraş, pentru sculptura „Pomelnic“. Artistul gorjean Valer Neag a primit premiul II, iar Cornel Toşa s-a clasat pe locul III. Sculptorul japonez Daisaku Hayashi a primit un premiu onorific, iar Bogdan Breza, premiul juriului. Manifestarea „Brâncuşiana“ s-a încheiat cu un spectacol de balet desfăşurat la Teatrul „Elvira Godeanu“.

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU