21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBoerică, un nou dosar

Boerică, un nou dosar

Afaceristul craiovean Genică Boerică a fost trimis în judecată pentru alte returnări ilegale de TVA, care însumează 2.650.000 de lei.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din cadrul Parchetului General au finalizat urmărirea penală şi au dispus ieri, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată a lui Genică Boerică şi a trei locotenenţi de-ai săi – Radu-Constantin Drăgan, Aurel Dorian Prie şi Florentin Şargarodschi, toţi patru acuzaţi de constituire, respectiv aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat în scopul săvârşirii mai multor infracţiuni, ţinta finală constituind-o obţinerea ilegală de rambursări TVA în cuantum de peste 26,5 miliarde de lei vechi.

 

Genică, omul din umbră

 

Potrivit procurorilor, iniţiatorul tuturor activităţilor de natură penală a fost Genică Boerică. Acesta i-a instigat, în mod repetat, în perioada martie-septembrie 2004, pe ceilalţi trei acuzaţi să ia parte la o „schemă“ de inducere în eroare a reprezentanţilor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj, pentru a obţine returnări ilegale de TVA pentru societăţi comerciale pe care le administrau doar scriptic, aflate de fapt sub controlul direct al omului de afaceri craiovean.

Sub directa îndrumare a lui Boerică, toţi cei trei au întocmit şi semnat în fals mai multe înscrisuri (contracte, facturi fiscale etc.), în scopul producerii de consecinţe juridice care au condus, în final, la obţinerea frauduloasă de rambursări ilegale de TVA. Mai mult, în perioada mai 2004 – ianuarie 2005, Boerică i-a determinat în mod repetat pe Prie, Drăgan şi Şargarodschi să dispună, direct sau prin intermediar, retragerea sau transferarea din conturi deschise la unităţi bancare din municipiul Bucureşti şi Craiova a întregii sume care a făcut obiectul rambursărilor ilegale de TVA. Concret, este vorba despre trei rambursări obţinute de membrii grupării conduse de Boerică, în numele societăţilor comerciale SC REGINA SRL Craiova (în mai şi iulie 2004) şi, respectiv, SC DRAGSTRO SRL Craiova (în septembrie 2004).

Lider necontestat al grupării, Boerică se ocupa nu doar de dirijarea celor trei, ci şi – potrivit procurorilor – de stabilirea contactelor la nivelul unor instituţii ale statului pentru asigurarea protecţiei. Tot el a fost şi beneficiarul celei mai mari părţi din suma obţinută ilicit din bugetul statului, o bună parte din bani fiind folosită la amenajarea vilei personale din Poiana Braşov.

Dosarul penal al celor patru se va judeca la Tribunalul Dolj.

Eliberaţi după patru luni

Iniţial, Genică Boerică, Radu-Constantin Drăgan şi Aurel-Dorian Prie au fost arestaţi preventiv de Curtea de Apel Craiova, la solicitarea procurorilor craioveni de la DIICOT. Dosarul a fost preluat apoi de structura centrală a DIICOT, iar cei trei inculpaţi s-au întors în libertate după doar patru luni de arest preventiv. Drăgan şi Prie au în prezent interdicţia de a nu părăsi localitatea. În schimb, Boerică – şeful bandei – are interdicţia de a nu părăsi ţara. Judecătorii i-au acordat această libertate de mişcare mai mare decât a oamenilor săi, considerând că, bolnav fiind, are nevoie să plece din localitate pentru a se putea trata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS