Criză fără precedent de sămânţă de porumb

Este posibil ca în primăvară suprafeţe mari de teren agricol să rămână pârloage


După criza sămânţei de grâu, care a făcut să explodeze preţurile anul trecut, culturile de primăvară sunt în pericol.

 

OLT. În urma secetei de anul trecut, oamenii dau din colţ în colţ pentru că sămânţa de porumb se anunţă puţină şi scumpă. Primarii intră în alertă, deşi unora nu le-a prins tocmai rău criza grâului din toamna lui 2007, când au luat legătura cu agenţii economici din domeniu şi când s-a vehiculat ideea că unor edili le-au scăpat în buzunare comisioane foarte grase. Criza care începe să prindă contur a majorat deja preţurile la câteva zeci de lei pe kilogram. Timizi încă în oferte, producătorii şi comercianţii se pregătesc iarăşi de profit maxim. Cel înregistrat anul trecut la sămânţa de grâu, care a sărit de la 1,5 – 1,7 lei la peste 3,5 lei/kg în timp record, le-a permis comercianţilor să rămână cu marfa pe stoc pentru că au ţinut la preţul maxim, deşi agenţii economici au cumpărat sămânţa cu mult mai puţin. Dacă la grâu preţurile s-au dublat, la sămânţa de porumb ele sunt deja mai scumpe chiar de zece ori. În mod obişnuit, un kilogram de porumb pentru semănat costă între trei şi cinci lei, spun specialiştii, în funcţie de calitate. Or, deşi până la perioada optimă pentru însămânţare mai sunt aproape două luni, preţul la sămânţă ajunge, în prezent, la 364 de lei pentru un hectar.

Agenţii economici din alte zone dau deja târcoale judeţului Olt, chiar dacă unii încă nu dispun de stocuri. Un astfel de agent şi-a prezentat ofertele joia trecută la Slatina, unde câţiva primari au venit cu fermieri. Reprezentanţii firmei au fluturat pe la nasul producătorilor agricoli mai multe soiuri de sămânţă de import, dar preţuri sigure nu au dat, ci doar estimări ale pieţei care i-au înfiorat pe participanţi. „Nu ne-au spus preţurile soiurilor de sămânţă prezentate, dar ne-au dat de înţeles că preţul unui kilogram de sămânţă ar ajunge la aproape 20 de lei. Este foarte mult. Şi preţul ar putea creşte rapid, întrucât criza de porumb pentru însămânţare este o realitate. Oamenii nu au sămânţă, anul trecut a fost dezastruos“, a declarat primarul comunei Tia Mare, Petre Răducea, care a adus la Slatina zece fermieri.

 

Preţuri

 


Dacă pentru un kilogram de sămânţă de porumb din hibrizii româneşti (Olt, Danubiu, F376, Rapsodia, Fulger etc.) producătorii agricoli trebuie să scoată din buzunar între 25 şi 27 de lei, după cum este oferta unui comerciant din Bucureşti, lucrurile stau cu totul astfel în privinţa soiurilor care vor fi importate. Una dintre oferte indică, pentru hibrizii produşi în Slovacia (Markiza, Luciana, Acka), sume între 160 şi 182,4 lei/unitatea de sămânţă (50.000 de boabe), respectiv între 224 şi 255,36 lei pentru însămânţarea unui hectar. Pentru alţi hibrizi care vor fi aduşi tot din Slovacia (Grupa FAO – MT 261, MT 291, MT Matado etc.) preţul va fi de peste 360 de lei pentru sămânţa folosită la un hectar. De asemenea, hibrizii din Serbia ajung la peste 250 de lei/ha.

Şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR), Dumitru Niculescu, care a confirmat ieri că Oltul nu va scăpa de criză şi a susţinut că nici ţările vecine nu stau mai bine la acest capitol. „Este adevărat că nu este porumb de sămânţă. Nu doar noi, românii, suntem atinşi de criză, ci şi Serbia, Ungaria, Bulgaria. Oamenii vor pune din pătul, dacă au“, a declarat Niculescu.

Mai liniştitor a încercat să fie directorul adjunct Ştefan Grigore, care spune că preţurile mari vehiculate ar putea fi apanajul producătorilor şi al agenţilor economici, interesaţi să creeze o criză pe piaţă ca profitul lor să fie apoi maximizat. „Tot ce pot spune acum este că marii producători agricoli, respectiv societăţile agricole, au stocuri de sămânţă de porumb. Micii producători mai au în hambare. Mă gândesc totuşi că preţurile astea mari sunt aruncate cu intenţie pe piaţă de cei interesaţi ca, la final, să aibă un profit cât mai mare din vânzarea de sămânţă“, a spus Ştefan Grigore.

Cert este că în mediul rural oamenii sunt foarte îngrijoraţi, iar ofertele care au preţuri ameţitoare sunt reale. Pe de altă parte, cu cât criza va fi mai mare, unii vor câştiga mult, şi nu doar producătorii şi comercianţii. Mai sunt şi comisionarii. În plus, dacă pentru înfiinţarea culturilor agricole de toamnă statul a catadicsit să dea subvenţii (pentru achiziţionarea de motorină, sămânţă, îngrăşăminte), pentru înfiinţarea culturilor de primăvară nu va fi decât sprijinul financiar pentru achiziţionarea carburanţilor. Anul acesta autorităţile estimau că vor fi însămânţate cu porumb 100.000 de hectare.



Autori

Comenteaza acum

Un comentariu;

  1. taz said:

    mai, frate-mio, nici mamaliga nu mai mancam la anu`… e gravida situatia…

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 12 februarie 2008

Actualitate

» UNIVERSITATEA CRAIOVA VA DISPUTA PE STADIONUL EXTENSIV MECIURILE PE TEREN PROPRIU
» Meci în justiţie pe stadionul TCIF
» Sterilul a îngropat cinci case la Mateeşti
» Scurte ştiri

Local

» Laptopuri fără rost pentru consilieri
» Meleşcanu – la justiţie, Stroe – la apărare
» Lovită de concubin
» Cinci sate au rămas fără apă
» Romi prinşi la furat de curcani
» Ultimul conflict din Craiova, cercetat
» Accident mortal pe Valea Oltului
» Alte incidente în Bănie
» A lovit un om şi s-a ascuns sub pat
» Enescu a căzut pradă scandalurilor regizate
» Ucis de Dacie
» Rezultate slabe la testele naţionale
» Pietoni amendaţi de poliţişti
» Acoperiş de bloc în flăcări
» Concursul Reporter european încurajează jurnaliştii
» Autobuz cu navetişti, răsturnat la Cernişoara
» Criză fără precedent de sămânţă de porumb

Gorj

» Scurte ştiri
» Comisie de control la Poliţia Comunitară
» Directorii SNLO şi CER au fost audiaţi la DNA

Sport

» Scurte ştiri
» FC Craiova şi Real au câştigat
» Bătaie pe bilete la Vâlcea
» Ingrid Radu a ratat turneul final
» Ilie Năstase nu a fost impresionat de francezi
» A treia victorie din Turcia pentru vâlceni
» Pandurilor le lipsesc golurile
» Stoianof acceptă să joace la FC Caracal
» Ştiinţa trage linie după turneul din Antalya
» Lippi vrea să antreneze
» City a câştigat derbiul cu Manchester United
» Capello, forţat să-l convoace pe Beckham
» Recital galactic
» Victoraş Iacob a rămas fără tehnician
» Egipt, campioana Africii pentru a şasea oară
» Ogăraru şi Contra îi fac probleme lui Piţurcă
» Chivu, bulversat de tactica lui Mancini

Bani & Afaceri

» Nokia a inaugurat fabrica de la Jucu
» Gaură în bugetul consiliului judeţean
» Soarta SNLO, în mâna judecătorilor Curţii de Apel Craiova
» Minicredite cu maxidobânzi

Magazin

» Lasagna la Emilio
» HOROSCOP
» Scurte ştiri

Opinii

» Bănică, fii erou!
» VETO

Top