16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Liberi pe străzi

După conflictele din ultimele luni înregistrate pe străzile din Craiova, în care
s-au folosit de la săbii şi cuţite până la pistoale, bâte şi cocteiluri Molotov, poliţiştii au făcut zeci de arestări. Dintre cei reţinuţi preventiv, numai unul mai este după gratii, ceilalţi fiind eliberaţi de judecători.

 

 

 

Cercetările în cazul scandalului de duminică după-amiază, din centrul Craiovei, când cinci persoane au fost rănite, au fost preluate de Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO). Întrucât ancheta în acest caz este în desfăşurare, poliţiştii nu au oferit informaţii noi. „Cercetările în acest caz sunt efectuate de ofiţerii BCCO, ancheta fiind în curs de desfăşurare“, a explicat comisarul-şef Nicuşor Badea, adjunctul IPJ Dolj. Încă de duminică seară, poliţiştii au stabilit că scandalul a fost continuare unui conflict de sâmbătă seară, de la clubul Medieval din Craiova. Atunci, oamenii legii au intervenit pentru aplanarea unui scandal izbucnit între mai multe persoane, fiind sancţionaţi cu câte 200 de lei pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice trei dintre participanţii la altercaţie – Ilie Pară, Mihai Olaru şi Nicolae Chelu. Surse neoficiale spun că în acel scandal au fost implicate mai multe persoane, printre care şi Andrei Nicolae, zis „Impresie“, un nume care a apărut în mai multe conflicte de stradă înregistrate în ultimul timp.

 

Mulţi arestaţi, numai unul după gratii

 

Reprezentanţii IPJ Dolj susţin că ei şi-au făcut treaba, însă scandalagiii s-au întors pe străzi. „Toate dosarele pentru incidentele violente din ultima perioadă au fost finalizate şi înaintate către Parchete cu propunerea de trimitere în judecată“, a mai spus comisarul-şef Nicuşor Badea. Conform conducerii IPJ Dolj, din august 2007, de când bătăile de pe străzi au luat amploare, au fost reţinute pentru 24 de ore 23 de persoane. Alte 14 persoane au fost cercetate în libertate. Dintre cele 23 de persoane reţinute de poliţişti, numai pentru 12 judecătorii au emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. Din aceştia ultimii, numai unul este în arest preventiv – Costin Dascălu. Acesta a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă de omor calificat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, după ce l-a împuşcat pe Bogdan Hristea pe 20 august, în apropiere de IML Craiova.

 

„Impresie“ a
impresionat judecătorii

 

Andrei Nicolae, de 22 de ani, a fost implicat, conform poliţiştilor şi procurorilor doljeni, în mai multe scandaluri din Craiova. El s-a ales cu un mandat de arestare în lipsă pentru comiterea infracţiunilor de vătămare corporală gravă, distrugere, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor după scandalul de la IML şi a fost prins în noaptea de 15 octombrie. Procurorii au stabilit că „Impresie“ a mai participat, pe lângă scandalul din august 2007, de la IML, la încă două incidente, într-unul folosind un pistol pentru care nu deţinea permis. În noiembrie 2007, „Impresie“ a fost trimis în judecată, fiind acuzat de ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea liniştii şi ordinii publice, distrugere, port fără drept de sabie, deţinere şi port de arme şi muniţii.

Conform dosarului nr. 23446/215/2007, pe 4 decembrie, apărătorul lui „Impresie“ a formulat către Judecătoria Craiova o cerere de eliberare, însă aceasta a fost respinsă. Magistraţii au motivat că „nu sunt îndeplinite condiţiile pentru eliberarea provizorie“. Au concluzionat că Nicolae nu poate fi cercetat în stare de libertate din cauza conduitei sale inadecvate, rezonanţei faptelor comise şi a sentimentului de nesiguranţă care s-a creat în rândul comunităţii după comiterea faptelor. O zi mai târziu, Tribunalul Dolj a admis recursul formulat de apărătorul lui Nicolae împotriva hotărârii Judecătoriei şi a dispus eliberarea lui sub control judiciar. Conform aceluiaşi dosar, judecătorii de la Tribunalul Dolj au considerat că „nu mai există temeiurile care au stat la baza arestării preventive“.

 

Eliberat după trei zile

 

Alt „răsfăţat“ al judecătorilor este şi Ştefan Cantemir Mitre. Acesta a fost implicat în conflictul din 10 septembrie 2007, din cartierul George Enescu din Craiova, atunci fiind trase 17 focuri de armă.

În urma probatoriului administrat de poliţişti, Mitre a fost reţinut pe 4 octombrie împreună cu Ionuţ Stângă, pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea ordinii publice şi folosirea armelor de foc în locuri şi împrejurări în care se putea pune în pericol viaţa persoanelor. O zi mai târziu, cei doi au fost prezentaţi procurorilor craioveni, cu propunere de arestare preventivă, aceştia concluzionând că Mitre şi Stângă prezintă pericol public, fiind formulată propunere către Judecătoria Craiova, pentru arestarea lor preventivă. În aceeaşi zi, judecătorii au emis pe numele celor doi mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. Pe 8 octombrie, în urma recursului formulat de inculpaţi la Tribunalul Dolj, aceştia au fost eliberaţi din arest, judecătorii susţinând că ei nu reprezintă un pericol public, putând fi cercetaţi şi în stare de libertate. După trei zile de la eliberarea din arest, Mitre a fost implicat în alt scandal cu focuri de armă, de data acesta fiind victimă.

 

Cercetări

Poliţiştii din cadrul IPJ Dolj au precizat ieri că BMW-ul implicat în scandalul de duminică nu îi aparţine lui Ionuţ Antonie, aşa cum declaraseră după primele verificări. În realitate, după cum a precizat şi Ionuţ Antonie, maşina a fost vândută la începutul acestui an lui Anton Nicolae Popa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

91 COMENTARII