16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPoluare accidentală cu ţiţei în zona Bustuchin

Poluare accidentală cu ţiţei în zona Bustuchin

Peste 1.500 de metri pătraţi de teren au fost afectaţi de o poluare cu ţiţei şi apă sărată, produsă în urma fisurării unui colector. Petrom riscă o amendă de o jumătate de miliard de lei vechi.

 

O poluare accidentală cu ţiţei s-a produs în zona Bustuchin, Gorj, în punctul numit „La Culă“. Incidentul s-a petrecut marţi, când a fost avariat colectorul de ţiţei Bustuchin-Ţicleni, ce aparţine de SC Petrom. Peste 1.500 de metri pătraţi de teren cu pădure au fost afectaţi din cauza poluării cu ţiţei şi apă sărată. Lichidul a apărut prin fisurarea unei îmbinări prin sudură a tronsonului respectiv, peste 1.500 de litri de ţiţei şi 500 de litri de apă sărată ajungând în pădurea din apropiere. Salariaţii Petrom au intervenit imediat, oprindu-se pomparea ţiţeiului, după care s-a izolat scurgerea colectorului. Au fost amenajate, de asemenea, două baraje şi două gropi de poziţie în vederea colectării amestecului de ţiţei şi apă sărată. Acesta a fost transportat în decantoarele Parcului 1 Bustuchin. În vederea readucerii sale la starea iniţială, solul de pe întreaga suprafaţă afectată de poluare va fi transportat şi depozitat într-o habă din incinta sectorului Bustuchin al Grupului de Zăcăminte Ţicleni.

Amendă de la Garda de Mediu

Şeful Gărzii de Mediu Gorj, Ovidiu Ilie, a declarat că Grupul de Zăcăminte Ţicleni, din cadrul PETROM Gorj, va fi amendat pentru producerea poluării: „Au fost realizate baraje pentru a preveni extinderea şi mai mult a poluării în zona forestieră care aparţine de ocolul silvic. Le-am indicat celor responsabili să ia toate măsurile pentru a elimina din porţiunea de teren poluată pământul şi de a-l depozita într-o incintă din cadrul unităţii lor. Trebuie să eliminăm de acolo solul contaminat, pentru că altă soluţie nu există şi amestecul de apă sărată şi ţiţei riscă să afecteze în profunzime terenul. Unitatea care s-a făcut vinovată de producerea acestei poluări cu apă sărată şi ţiţei va fi amendată cu 500.000.000 de lei vechi“. Fenomenul de poluare accidentală nu a pus în pericol populaţia sau construcţiile din zonă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS