16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCursa înarmării a început

Cursa înarmării a început

Doljenii se înarmează. De la începutul anului 2008 până în prezent, 32 de arme provenite din Bulgaria au intrat în ţară cu documente legale prin punctele de trecere a frontierei de la Bechet şi Calafat. În acelaşi timp, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj spune că în ianuarie a înregistrat 22 de dosare penale pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. La acestea se adaugă patru dosare penale pentru contrabandă calificată cu arme, înregistrate de poliţiştii de frontieră doljeni.

Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice din cadrul IPJ Dolj a ridicat în această lună, în vederea efectuării cercetărilor, 22 de arme şi 27 de cartuşe. 20 dintre armele confiscate sunt puşti sau pistoale cu aer comprimat, cu proiectile din cauciuc. Cele două arme letale au fost o puşcă de vânătoare şi un pistol. Conform comisarului-şef Nelu Gruia, şeful Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice, şase arme neletale au fost ridicate din comuna doljeană Pleniţa. Statistici neoficiale ale IPJ Dolj indică faptul că o mare parte din infracţiunile constatate la regimul armelor şi muniţiilor s-au înregistrat în zona Pleniţa – Orodel. Un bărbat din comuna Orodel a fost depistat marţi de lucrătorii Biroului de Poliţie Pleniţa că deţinea ilegal o armă de tir marca Gamo, de calibru 5,5 mm, cu lunetă. Ionel Ionescu, de 56 de ani, este acum cercetat într-un dosar penal pentru încălcarea regimului armelor şi muniţiilor.

 

Procedura de intrare în legalitate

 

E simplu de obţinut documentaţia legală pentru deţinerea unei arme neletale. Cei interesaţi trebuie să depună o notificare la sediul IPJ Dolj, în baza căreia li se va elibera o dovadă a notificării. Dovada conferă dreptul de a cumpăra o armă şi are o valabilitate de 30 de zile. În maximum cinci zile de la data cumpărării armei, aceasta trebuie declarată organelor de poliţie. Nu depăşiţi termenul, altfel riscaţi amendă, IPJ Dolj înregistrând deja patru contravenţii pe acest punct al legii. În cazul în care cumpăraţi o armă din Bulgaria, factura trebuie tradusă şi legalizată. Trebuie făcută plata accizelor aferente armei achiziţionate, cuantumul taxei variind între 60 şi 150 de lei, în funcţie de armă. Trebuie apoi să vă prezentaţi la sediul IPJ cu dovada notificării, factura tradusă şi legalizată şi chitanţa de plată a accizelor de la Administraţia Financiară. În baza acestor documente, poliţia eliberează un certifcat de deţinător de armă neletală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII