Ascensiunea şi căderea lui Alexandru Ioan Cuza

Autori


Alexandru Ioan Cuza, descendent al unor personalităţi moldovene remarcabile, care s-au afirmat de-a lungul a peste un secol şi jumătate în viaţa politică, diplomatică şi administrativă, este primul domnitor al Principatelor Unite (1859-1862) şi al statului naţional România (1862-1866).

 

Alexandru Cuza s-a născut la Bârlad (ori la Galaţi, după alte surse) pe 20 martie/1 aprilie 1820. După terminarea studiilor gimnaziale la Iaşi, a plecat în 1831 la Paris pentru a urma cursurile liceale, unde şi-a luat bacalaureatul în 1835. A frecventat un timp cursurile Facultăţii de Drept şi a devenit membru al Societăţii Economiştilor din Paris. Pentru o scurtă perioadă a cochetat chiar şi cu Facultatea de Medicină, un domeniu care s-a dovedit a-i fi însă până la urmă neatractiv. Reîntors în ţară, a intrat pe 15/27 septembrie 1837 în armată, devenind cadet (aspirant la gradul de sublocotenent), dar a demisionat în anul 1840. Începând cu anul 1842, a fost numit membru al Judecătoriei ţinutului Covurlui (cu sediul la Galaţi), dar a demisionat şi de aici pe 15/17 septembrie 1845. Pe 30 aprilie/12 mai 1844 s-a căsătorit cu Elena Rosetti, fiica Ecaterinei Sturza şi a postelnicului Iordache Rosetti.

 

Cei şapte ani de domnie

 

Revoluţia de la 1848 l-a atras în vâltoarea evenimentelor pe tânărul Cuza, iubitor de progres şi susţinător al emancipării naţionale. Aşa se explică, de fapt, prezenţa lui la Iaşi la Adunarea Populară de pe 27 martie/8 aprilie 1848, printre tinerii care cereau reforme democratice şi unirea naţiunii române, precum şi participarea sa la Întrunirea revoluţionarilor de pe 29 martie/10 aprilie în acelaşi an.

A fost numit vornic în anul 1855, în 1856 – pârcălab (prefect) de Covurlui şi de Galaţi în 1857. S-a reîncadrat apoi în armată cu gradul de sublocotenent pe 16/28 martie 1857. Avansările în grad (stârnind probabil şi azi invidia ofiţerilor) s-au succedat cu o repeziciune nemaiîntâlnită: locotenent pe 24 aprilie/5mai, căpitan pe 28 aprilie/9 mai şi maior pe 3/15 mai acelaşi an. A demisionat din funcţia de pârcălab în urma falsificării rezultatului alegerilor pentru Divanul ad-hoc. La noua consultare electorală, unioniştii au obţinut însă o victorie categorică şi Cuza a fost ales deputat de Galaţi, sprijinind din această postură împroprietărirea ţăranilor şi desfiinţarea privilegiilor. Luând în considerare autoritatea de care se bucura la acea vreme, caimacamul Vogoride l-a avansat pe 20 august/1 septembrie 1858 la gradul de colonel, iar pe 12/24 septembrie acelaşi an, l-a numit ajutor al hatmanului miliţiilor.

 

Cuza în fruntea principatelor

 

Dubla alegere de pe 5/17 ianuarie, respectiv 24 ianuarie/5 februarie 1859 a colonelului A.I. Cuza în fruntea Principatelor Unite a fost şi rezultatul calităţilor sale excepţionale, care i-au permis să desfăşoare o intensă activitate revoluţionară şi unionistă, conferindu-i astfel o largă popularitate în rândul tuturor categoriilor sociale. Mihail Kogălniceanu – cel care avea să-i fie sfetnic apropiat domnitorului – exprima în mod sugestiv voinţa naţiunii române, spunând: „Alegându-te pe tine domn în ţara noastră, am vroit aceia ce toată ţara doreşte: la legi noi, om nou“. Cei şapte ani de domnie confirmă în fapt aprecierile făcute, ei materializându-se într-o perioadă deosebit de bogată în înfăptuiri economice, sociale, culturale, politice şi militare. Reformele care au prins viaţă în timpul domniei lui Cuza-Vodă aveau să creeze premisele dezvoltării moderne a ţării. Departe de a-şi fi făcut simţite imediat efectele benefice, măsurile reformatoare fără precedent ale lui Cuza au creat numeroase nemulţumiri, în rândul anumitor categorii sociale, dând în acelaşi timp şi un important imbold opozanţilor săi politici.

 


„Să dea Dumnezeu să-i fie ţării mai bine fără mine, decât cu mine“

 

Evenimentele s-au precipitat şi, în seara zilei de 10/22 februarie, un tânăr moldovean pe nume Gheorghe Dogăraşcu a insistat să ajungă la domnitor, i-a înmânat un plic prin care îl anunţa că se unelteşte o lovitură de Palat şi a refuzat răsplata pentru fapta sa. Întrebaţi despre complot, comandantul pieţei, colonelul Zefecari, şi cel al siguranţei, colonelul G. Valentineanu, au spus domnitorului că ei nu ştiu nimic.

În noaptea care a urmat, la palatul lui C.A. Rosetti, de unde opozanţii vedeau palatul domnesc, a fost bal până la ziuă. Prefectul poliţiei a fost invitat să joace cărţi şi lăsat să câştige toată noaptea, iar Regimentul 7 de Linie, întărit cu două baterii de artilerie, s-a îndrepat spre palatul domnesc. După miezul nopţii, un grup de ofiţeri a intrat în clădirea palatului, a forţat uşa încăperii unde Cuza dormea (împreună cu amanta sa, Maria Obrenovici), silindu-l pe domnitor să accepte abdicarea. Deşi avea la îndemână două pistoale cu care ar fi putut să se apere, domnitorul nu a ripostat, semnând actul trădării sale pe spatele unuia dintre conspiratori: „Noi Alexandru Ioan I, conform dorinţei naţiunei, depun azi 11/23 februarie 1866 cârma guvernului în mâna unei locotenenţe domneşti şi a ministerului ales de popor“. Era aşadar momentul în care strălucita carieră a domnitorului era curmată cu brutalitate. Scos din palat îmbrăcat civil, Cuza a trecut printre două rânduri de soldaţi întorşi cu spatele pentru a nu-l recunoaşte şi a fost dus apoi în casa lui Constantin Ciocârlan, un om devotat lui C.A. Rosetti şi care fusese arestat pentru un timp, în urmă cu un an şi jumătate. De aici, Cuza a adresat o scrisoare unui membru al locotenenţei domneşti, cerând să plece „cât mai curând din ţară“. Timp de două zile a fost ţinut în stare de arest la Palatul Cotroceni, apoi a fost escortat până la graniţa din zona Braşovului, de unde a adresat ultimele cuvinte: „Să dea Dumnezeu să-i fie ţării mai bine fără mine decât cu mine“.

 

„Să trăiască România!“

 

În vara anului 1872, a intenţionat să se întoarcă la Ruginoasa, dar a renunţat în ultimul moment, pentru a nu da prilejul iscării unor acţiuni care să pericliteze interesele României, al cărei rege nedorit de popor era pe punctul de a abdica. Părăsit de prieteni, s-a stins departe de ţara pe care a iubit-o atât de mult, pe 15/27 mai 1873, la ora 1.30 (noaptea), la Heidelberg, în urma unei surprinzătoare boli de inimă. A fost înmormântat la Ruginoasa, iar în prezent rămăşiţele sale pământeşti se află depuse la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Iaşi.

În loc de concluzii

Domnia lui Cuza poartă fără îndoială amprenta unei politici reformatoare excepţionale pentru acea vreme, care a indus elemente ale modernităţii în toate sectoarele vieţii interne: economic, juridic, social, administrativ, cultural şi, nu în ultimul rând, militar. Să mai spunem că domnitorul a concentrat în mâinile sale şi cele mai importante probleme de politică externă, pentru a le da girul autorităţii supreme, aducându-şi astfel o contribuţie activă la afirmarea ţării între celelalte state ale continentului european.

Col (r) Matei şi Băluţă Dumitru-GolfinComenteaza acum

12 Comentarii

 1. ginel said:

  Sa va traduc eu cum e cu Cuzache: Fiu de bani gata al unui baron local din Galati a fost trimis la 11 ani sa studieze la Paris. A facut 4 ani de liceu si la 15 a luat Bacul.Dupa aia nu s-a mai lipit de nimic : a incercat cu Dreptul, cu Medicina, ba chiar s-a inscris in tabolul contabililor. Cand ai lui au vazut ca nu mai pot face nimic cu el l-au trimis la scoala militara, de unde a fugit.Au mai incercat sa-l faca Bagator de Seama pe la o judecatorie, dar nu mai era nimic de facut, si atunci l-au insurat si l-au facut Domnitor. Asa ca fiti atenti de unde sare un viitor presedinte : un Raducanoiu, un Ciovica!

 2. Cristian said:

  Atunci cand privim intreaga activitate a domnitorului Alexandru I.Cuza ar trebui sa trecem in planul doi anumite aspecte ale vietii private si sa vedem ceea ce a realizat : Statul National Roman ,punand bazele unei societati moderne cu scoli si Universitati la Iasi si Bucuresti ,reusind sa modernizeze intreg aparatul administrativ, judecatoresc si legislativ printr-o serie de reforme, punand de asemenea bazele unei puternice clase politice:acum se nasc cele doua partide politice P.Conservator si P.Liberal din sanul carora personalitati puternice precum I.C. Bratianu si M.Kogalniceanu au reusit sa obtina recunoasterea internationala a tanarului stat roman. Si sa nu uitam ca de fapt A.I. Cuza a reusit sa infaptuiasca unirea Principatelor Romane , la care numai Mihai Vitezu a nazuit.

 3. Man De'L said:

  Sa vedem deci: intr-un an, s-a inrolat in armata si la sfarsitul ACELUIAS an a devenit COLONEL. Maiii, fir-ar sa fie!
  Si acum lui Cristian: NU CUZA a realizat ce scrii tu ca a realizat ci personalitatile progresiste ale tarii. BANII lui Cuza l-au propulsat unde a ajuns si nicidecum vreun merit personal… Cata rusine se ascunde si in istoria asta a noastra! A-l compara pe Cuza cu Miahia Viteazu este curata blasfemie!

 4. caimacamul Vogoride said:

  Multe dintre personalitatile remarcabile ale istoriei si culturii romanesti, care au lasat de altfel urme adanci in istoria poporului nostru, au fost terfelite si batjocorite de catre cei care se afla la polul opus al interesului nostru national si nu numai. Trogloditi, agramati, diletanti ori semidocti, dar deopotriva frustrati si nerealizati, acesti “neintelesi” ai neamului (prost) vor fi gata oricand sa conteste tot ceea ce este romanesc si valoros. Cuza a fost, este si va fi apreciat pe baza faptelor sale istorice de catre romanii adevarati, in pofida parerilor contrare ale “analistilor” care colcaie pe toate lungimile de unda.

 5. me said:

  Pt cei care au postat inainte: chiar daca nu el personal, ci personalitatile progresiste au realizat aceste lucruri, macar s-a lasat condus de oameni luminati, cu dragoste de tara, nu le-a stat impotriva. Dar cu cei de-acum ce ne facem? Azi nu mai avem personalitati atit de puternice incit sa-i determine pe cei din capul trebii sa ia hotaririle cele drepte pentru tara?! Ca uite ce legi strimbe apar in fiecare zi!!!!

 6. Magda Chirila said:

  ALEXANDRU ,DOMNULE JURNALIST SE SCRIE CU CS ADICA ALECSANDRU.ASA AM INVATAT EU LA ISTORIE.
  HAI SA RESPECTAM CULTURA SI SA SCRIEM CORECT

 7. belgia said:

  Comentatorii de la nr.1 si 4 sinteti dusi cu pluta oamenilor.Banii l-au propulsat ,pai daca stai bine sa gindesti lucrurile pe care presedinte nu la ajutat banu?A-ti vazut voi vreun rege ,presedinte ,ect,ect in opinci ,aaaaaaaaaa da uitasem fostul vostru dictator Ceausescu asta a ajuns presedintele Romaniei fara un sfant in buzunar si a umplut buzunarele propii de pe spinarea voastra ,asa cum o fac si politicienii vostrii de azi pt ca sinteti prea prostii si fricosii sa reactionati.

 8. Andrei said:

  Pentru Magda Chirila: cred ca a-ti confundat Istoria cu Limba Romana pentru ca de fapt nu A.I.Cuza se scrie cu CS ci numele poetului Vasile Alecsandri

 9. pt Magda Chirila said:

  Va recomand sa cititi cu atentie ce am scris la pozitia nr.5 unde va veti regasi cu siguranta si indirect veti afla si raspunsul la intrebarea care va framanta. Daca nu veti intelege nimic nici de aceasta data, va sfatuiesc sa mergeti din nou la scoala, fara insa a va spune si in ce clasa. Daca nici acolo nu va veti dumiri, va recomand sa va apucati de “CULTURA” porumbului.

 10. Anca said:

  “de Andrei:

  Pentru Magda Chirila: cred ca a-ti confundat Istoria cu Limba Romana pentru ca de fapt nu A.I.Cuza se scrie cu CS ci numele poetului Vasile Alecsandri ”

  —>> spune o persona care scrie “ati” cu cratima

 11. ginel said:

  Toata lumea are dreptate! Eu am incercat sa privesc cele scrise mai sus dintr-un anumit unghi, un unghi niciodata acceptat de catre un istoric din vremurile comuniste. Pentru acele timpuri personalitatile erau , ori personaje pozitive, (Cuza: ocaua mica-mare) ori nu existau, Carol I, ori negative, Carol II, Regele Mihai. Ori toti acestia erau oameni, care aveau si vicii, si lucruri bune. Eu nu am facut altceva decat sa ,,traduc,, cele scrise de autorul articolului intr-o maniera mai conforma cu realitatea. Ce a facut Cuzache dupa aceea, nu este scris nici in textul meu: cu siguranta ca a facut multe lucruri bune , cu siguranta ca multe au fost facute si cu ajutorul celor care l-au inconjurat, si care la un moment dat l-au adus pe Carol. Viata nu e numai din alb si negru!

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 19 ianuarie 2008

Actualitate

» România nu poate elimina taxa auto, pentru că are alte interese decât CE
» O femeie s-a aruncat cu copilul în braţe de la etajul cinci al unui imobil din Capitală
» Federaţia Sanitas aşteaptă, luni, o ofertă privind majorările salariale
» Meleşcanu a restituit Preşedinţiei documentele primite, pe motiv că nu reprezintă dosarul cauzei
» Norica Nicolai nu renunţă la postul de ministru al justiţiei
» Minore obligate la prostituţie
» Munca dăunează grav sănătăţii
» Avizele preşedintelui, blocate de Meleşcanu
» Zăpada prefecturii distruge maşinile

Local

» Trei morţi în drum spre spital
» Răzbunare cu filmuleţe vulgare
» Prins cu bijuterii şi ceasuri de 30.000 de dolari
» Scurte stiri
» Razie pe Valea Oltului
» Salvat de SMURD
» Ascensiunea şi căderea lui Alexandru Ioan Cuza
» Ameninţat cu un pistol pentru o brichetă

Dolj

» Parlamentarii doljeni au uitat de educaţie

Gorj

» SCURTE ŞTIRI
» Trimisă în judecată pentru uciderea tatălui

Sport

» Vâlcea a rămas cu punctele
» Îmi voi arăta calităţile în teren
» Bornescu şi-a botezat băiatul
» Primăvara, cantonament în Antalya
» Ştiinţa l-a refuzat pe Szekely
» Scurte ştiri
» Pancu a părăsit Turcia
» Chivu, în sferturile Cupei Italiei
» Niculae, titular de drept
» Şi gorjenii fac achiziţii
» Sârbii au venit să promoveze
» Ultima strigare cu HCM Baia Mare

Bani & Afaceri

» Criteriile Europei pentru taxa auto
» Loganurile ruginite, tratate cu ceară de Dacia

Magazin

» Scurte ştiri
» Mischa Barton s-a cuminţit
» Carmen Tănase şi Florina Cercel, vacanţă de vis în Tenerife
» În mintea unui criminal
» Biroul – o junglă modernă
» Bucătăria de weekend
» Bărbaţii pe care femeile îi evită
» „Love coach“ pentru persoanele care nu-şi găsesc jumătatea
» Lâna, un plus de eleganţă şi confort în anotimpul rece
» Probleme şi rezolvări pentru cuplu
» Fereşte-te de radar!
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită

Opinii

» Deci, până la urmă erau bani de pensii?

Top