11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInvestiţii, nu cheltuieli sociale

Investiţii, nu cheltuieli sociale

Agenţia de evaluare financiară Moody’s a recomandat marţi Guvernului României să îşi consolideze infrastructura, în loc să se concentreze pe cheltuielile sociale, pentru a evita punerea în pericol a perspectivelor de creştere pe termen lung.

Moody’s a subliniat că ratingul României nu riscă deocamdată să fie coborât.

România a înregistrat în 2007 un deficit bugetar consolidat de 2,4% din produsul intern brut (PIB), după ce cheltuielile din noiembrie şi decembrie au pus capăt primelor zece luni ale anului cu buget echilibrat.

Economiştii consideră că majorarea cheltuielilor sociale înaintea alegerilor parlamentare din acest an a determinat o supraîncălzire economică, aceasta putând duce la un deficit bugetar peste ţinta guvernului pentru acest an, de 2,7% din PIB.

„Cea mai mare parte a majorării cheltuielilor are ca sursă cheltuielile curente, precum creşterea salariilor şi a pensiilor şi, cu toate că se fac planuri în continuu pentru un buget de capital mai mare, au fost înregistrate pierderi“, a declarat analistul pentru România din cadrul Moody’s, Kenneth Orchard.

Acesta a cerut, de asemenea, guvernului minoritar de centru să reia reforma „stagnantă“ în domenii-cheie precum educaţia, administraţia publică, privatizarea, justiţia şi lupta împotriva corupţiei.

Cu toate acestea, a spus Orchard, „este foarte puţin probabil, dat fiind contextul actual al alegerilor“, ca guvernul să se concentreze pe cheltuielile pentru investiţii şi să susţină reformele.

România se confruntă, pe de o parte, cu nevoia de a investi bani în infrastructură şi cu programele de combatere a sărăciei, pentru că încearcă să devină competitivă pe pieţele din Uniunea Europeană, iar pe de altă parte, cu nevoia de a reduce cheltuielile pentru a tempera inflaţia şi actualul deficit de cont curent.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS