17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPorcii, sacrificaţi după tradiţia românească

Porcii, sacrificaţi după tradiţia românească

De peste 30 de ani, multe familii din Motru şi-au construit la periferia oraşului adăposturi pentru creşterea porcilor, pe care îi sacrifică în apropierea Crăciunului. Porcii ţinuţi în acele adăposturi, în condiţii improprii, sau cei cumpăraţi din târgurile de animale din Bolboşi sau Broşteni, neautorizate de Autoritatea Sanitar-Veterinară din Gorj şi Mehedinţi, prezintă acelaşi pericol pentru sănătatea celor care consumă carnea. Tradiţia în această zonă spune că porcul trebuie tăiat de Ignat sau în Ajun de Crăciun. La Motru, a început tăierea porcului după regulile şi tradiţiile româneşti. Asprimea legilor care prevăd amenzi de până la 600 de lei pentru nerespectarea normelor europene nu schimbă în acest an european tradiţia. Conform acestor norme europene, porcul trebuie anesteziat înainte de sacrificare, cu un pistol cu glonţ captiv, iar după tranşare, trebuie făcută analiza cărnii. Numai că în Motru, unde există un singur medic veterinar, care locuieşte la 50 km distanţă, va mai dura probabil mulţi ani până la aplicarea normelor europene la sacrificarea porcilor. Până atunci, de analiza cărnii se ocupă un tehnician veterinar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII