5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPD şi PLD au spus Da

PD şi PLD au spus Da

PLD şi PD au validat ieri cu o majoritate covârşitoare de voturi propunerea de unificare a celor două formaţiuni. În timp ce liderii politici democraţi şi peledişti din Dolj s-au pronunţat pentru unire, zvonurile că organizaţii locale PLD ar dori să treacă la PNL au circulat ieri toată ziua.

Delegaţiile Permanente ale PLD şi PD întrunite ieri la Bucureşti s-au pronunţat în favoarea unificării celor două formaţiuni, cu doar câteva voturi împotrivă în cazul ambelor validări. Decizia finală în acest sens urmează să fie luată însă în cadrul congreselor care vor avea loc pe 15 decembrie, când vor fi prezenţi în Capitală un număr mare de membri din conducerea ambelor partide.

 

Buzatu, mulţumit de împărţirea funcţiilor

 

Cu toate că deputatul PLD Horaţiu Buzatu a recunoscut luni într-o emisiune televizată că habar nu avea de decizia de unificare a liderilor centrali şi a precizat ulterior că preferă să nu comenteze, şeful organizaţiei PLD Dolj şi-a revenit repede şi s-a pronunţat ieri în favoarea unificării celor două partide.

„Orice argument de ordin sentimental mă ducea la a vota împotrivă, dar argumentele de ordin pragmatic m-au dus la a vota pentru, întrucât e vorba de cel mai puternic partid din România“, a spus Buzatu. Deputatul a adăugat că o contribuţie importantă în decizia luată în cadrul PLD a avut şi modul în care a fost stabilită structura de conducere la nivel central şi local a noii formaţiuni. „Se va ţine cont într-o manieră peste aşteptări de cele două partide, iar la congresul din 15 decembrie nu cred că vor fi surprize pentru că lumea a privit cu foarte multă simpatie toată povestea“, a mai spus preşedintele PLD Dolj.

 

Berceanu – preşedinte, Buzatu – prim-vicepreşedinte

 

La şedinţele de ieri ale celor două partide au fost stabilite şi structurile de conducere ale noii formaţiuni înfiinţate prin unificarea PD şi PLD. Potrivit preşedintelui PLD Dolj, Horaţiu Buzatu, în timp ce la nivel central conducerea va fi asigurată prin comasarea birourilor politice ale celor două formaţiuni, la judeţ partidul va fi condus de un birou judeţean, format din 42 de persoane, şi de unul executiv, format din 21 de persoane. Buzatu a declarat că la şefia filialei doljene cel mai probabil îi va reveni funcţia de prim-vicepreşedinte, în timp ce preşedinte va fi senatorul Radu Berceanu, preşedintele PD Dolj.

„Structura de conducere va fi asigurată prin comasarea celor două conduceri atât la nivel central, cât şi la judeţ. Aici vom avea un birou judeţean format din 42 de oameni, adică birourile politice PD şi PLD comasate, un preşedinte şi un prim-vicepreşedinte. Cred că domnul Berceanu va fi preşedinte şi eu prim-vicepreşedinte. Va mai fi un birou executiv format din 21 de persoane, care se va întruni săptămânal. Împărţirea primilor zece e clară: şase de la PD şi patru de la PLD, în timp ce ceilalţi 11 vor fi împărţiţi în funcţie de rezultatele la alegerile pentru Parlamentul European. În Dolj vor fi deci în acest birou 15 de la PD şi şase de la PLD“, a explicat liderul peledist din Dolj.

 

Pelediştii trec la PNL cu vorba

 

În timp ce ieri pediştii şi pelediştii îşi făceau planuri de convieţuire, liberalii din Dolj dădeau sfoară în ţară că, pe lângă organizaţia PLD Bistreţ care a părăsit partidul şi s-a înscris în PNL, şi alte organizaţii locale din judeţ ar fi interesate de o asemenea mişcare. Nominalizate au fost organizaţiile din Calafat, Seaca de Câmp şi Unirea. Senatorul Mario Ovidiu Oprea, preşedintele PNL Dolj, a recunoscut însă ieri că, deocamdată, nu au fost purtate decât discuţii de principiu în acest sens. „Deocamdată nu e nici o altă adeziune completată în afară de cele de la Bistreţ. Ne-au contactat telefonic sau am discutat faţă în faţă şi ne-au întrebat dacă îi mai primim înapoi în PNL, ca să nu depună adeziunea degeaba. Evident că răspunsul nostru a fost da“, a spus Oprea.

 

Tuţă: „Nu plec, că mă împuşcă Buzatu“

 

Şeful PLD Dolj a infirmat însă zvonul că pelediştii s-ar pregăti de o dezertare în masă către PNL. „Am vorbit cu şefii organizaţiilor locale din aceste localităţi şi nici vorbă să treacă la PNL. La Bistreţ într-adevăr s-a petrecut acest lucru, însă mâine voi fi acolo să vorbesc cu ei pentru că a fost mai mult o decizie sentimentală. Ei sunt în conflict cu primarul şi nu au putut accepta asocierea cu o astfel de persoană“, a spus Buzatu. Şi şeful pelediştilor din Calafat, Constantin Tuţă, a declarat că membrii organizaţiei din localitate nu au de gând să părăsească partidul. „La Calafat nu e nici o problemă. Am avut aseară şedinţă de partid şi nu pleacă nimeni. Nici eu nu plec, că mă împuşcă Buzatu. Glumesc, bineînţeles, dar nu poate fi vorba de o plecare a mea din PLD“, a spus Constantin Tuţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII