18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalZeci de femei şi copii, victime ale violenţei

Zeci de femei şi copii, victime ale violenţei

VÂLCEA. La CVVF Vâlcea şi-au găsit adăpost în acest an 14 femei împreună cu 18 copii. Femeile au venit la CVVF după ce au fost agresate de soţi.

O persoană agresată poate să stea în centru între şapte şi 90 de zile, dar în cazuri excepţionale perioada se poate prelungi.

„Unele beneficiare au fost reintegrate în familia lor pentru că s-au împăcat cu soţii. Altele şi-au găsit locuinţe după ce au intentat divorţ soţilor, ori au plecat să stea cu părinţii. Oricum, toate femeile au plecat într-un mediu sigur. În prezent, la CVVF nu avem nici o persoană. Zilele acestea va veni o doamnă din Râmnicu Vâlcea, care e maltratată de soţ, împreună cu copilul“, a declarat Roxana Radu, directoarea adjunctă a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vâlcea.

„Numărul cazurilor e mult mai mare“

 

În perioada 28 noiembrie – 10 decembrie se desfăşoară şi în Vâlcea campania Consiliului European de combaterea a violenţei în familie împotriva femeii. Roxana Radu consideră că ar trebui ca această campanie să fie permanentă, ori să se desfăşoare pe o perioadă mult mai mare pentru că sunt probleme. „Nu avem cum să rezolvăm problema violenţei într-o săptămână. În Vâlcea, gradul de adresabilitate a femeilor bătute care se prezintă la noi e foarte mic, comparativ cu realitatea. Ele vin la noi numai când le ajunge cuţitul la os, ori când se văd cu copiii în stradă. De obicei, ni se adresează femeile fără studii şi, în număr mai mic, cele cu studii. Cele 14 femei pe care le-am avut în centru nu reprezintă o cifră reală, numărul cazurilor e mult mai mare şi foarte multe persoane continuă să păstreze tăcerea, să nu ceară ajutor şi să fie supuse la rele tratamente“, a spus Roxana Radu. Multe femei agresate nu vin CVVF din cauza ruşinii, dar şi a mentalităţii. „De exemplu, am avut în centru o femeie intelectuală cu două facultăţi care era bătută de soţ, care avea la rândul lui facultate. Femeia avea doi copii şi suporta tratamentele rele ale soţului de mai mulţi ani. Am întrebat-o de ce a continuat să stea cu el şi mi-a spus că ţine foarte mult la familia ei şi că are cultul familiei. Când a părăsit centrul a mers cu copiii, la părinţii ei“, a precizat directoarea DGASPC.

 

Societatea de tip patriarhal provoacă violenţa intrafamilială

 

Campania pune accent mai mult pe violenţa asupra femeii pentru că ele sunt cele mai agresate. „În România funcţionează o societate de tip patriarhal, unde bărbatul domină, iar acest lucru se transmite de la o generaţie la alta. Asta e cauza principală a violenţei în familie la noi. Alte cauze care determină violenţa sunt consumul de alcool, mai nou drogurile şi sărăcia. Din păcate, efectul violenţei intrafamiliale este dramatic pentru că de multe ori duce la suicid, ori crime“, a declarat Roxana Radu. Violenţa îi afectează în special pe copii, fie că sunt abuzaţi fizic ori emoţional. Copiii care trăiesc într-un mediu violent se dezvoltă mai greu, se îmbolnăvesc inexplicabil, au tulburări de comportament, fug de acasă, abandonează şcoala, se prostituează şi atât băieţii, cât şi fetele se pot asocia în diverse bande de infracţionalitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU