14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalConsultări la Cotroceni

Consultări la Cotroceni

Votul uninominal şi necesitatea unui pact pentru educaţie au fost subiectele abordate de Traian Băsescu în discuţiile cu partidele parlamentare.

Preşedintele Traian Băsescu a invitat partidele parlamentare la consultări, pe agenda discuţiilor de ieri, de la Cotroceni, figurând votul uninominal şi semnarea unui pact pentru educaţie. La întâlnirea cu şeful statului au venit doar delegaţiile PD, PLD, UDMR şi reprezentanţii minorităţilor. PSD, PNL, PC şi PRM au anunţat că nu se vor prezenta.

 

Felicitări cu observaţii pentru PD

 

Şeful statului i-a întâmpinat la Cotroceni pe democraţi cu felicitări pentru câştigarea euroalegerilor, dar şi cu observaţia că au obţinut mai puţine mandate decât estimau. „Ce faceţi, mă fraţilor, v-aţi hotărât să câştigaţi alegerile?“, le-a spus Băsescu membrilor delegaţiei PD: preşedintele Emil Boc, preşedintele executiv Adriean Videanu, secretarul general Vasile Blaga, liderul senatorilor PD, Nicolae Ioţcu, cel al deputaţilor, Cristian Rădulescu, şi secretarul executiv Elena Udrea. Băsescu a remarcat totuşi că scorul este mai mic decât şi-ar fi dorit democraţii.

După întâlnirea de la Cotroceni, liderul PD Emil Boc a declarat că invită toate partidele, mai ales PSD, să discute şi să susţină proiectul de lege privind uninominalul majoritar introdus de PD la Senat. Boc a spus că în condiţiile în care 100.000 de cetăţeni pot iniţia o lege ordinară, iar 500.000 de cetăţeni pot reforma Constituţia, nu înţelege de ce 4.000.0000 de români nu pot schimba, în urma votului dat, sistemul electoral.

„Invităm toate partidele, în special PSD, care are un proiect asemănător cu al nostru, să susţină proiectul de introducere a votului uninominal majoritar“, a spus Boc. El a menţionat că diferenţele între proiectul PD şi cel al PSD nu sunt majore. „Proiectul nostru prevede mai puţini parlamentari. Proiectul PSD prevede că parlamentarii sunt aleşi cu majoritatea celor prezenţi la vot, iar proiectul nostru se referă la majoritatea celor înscrişi pe listele electorale“, a spus Boc, precizând că din punctul de vedere al democraţilor aceste diferenţe pot fi surmontate.

 

PLD vrea modificarea Legii referendumului

 

Liderul PLD, Theodor Stolojan, a anunţat la Cotroceni că va depune luni în parlament proiectul de modificare a Legii referendumului în privinţa eliminării majorităţii calificate pentru validarea plebiscitului. „Luni, vom prezenta în parlament proiectul pentru modificarea legii privind referendumul“, a spus Stolojan la debutul consultărilor, arătând că există în prezent reguli diferite pentru validarea plebiscitului, în funcţie de interese. „Listele sunt neclare ca număr – există diferenţe de un milion, ba în sus, ba în jos“, a argumentat el necesitatea modificării Legii plebiscitului.

Întâlnirea cu cei şase membri ai delegaţiei PLD condusă de Stolojan a fost cordială. Şeful statului i-a felicitat pentru succesul „de puţini estimat“ la europarlamentare.

 

Uninominalul majoritar, „sinucigaş“ pentru maghiari

 

Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, i-a transmis şefului statului la consultările de la Cotroceni că, din punctul de vedere al Uniunii, proiectul de uninominal pe care guvernul şi-a asumat răspunderea este cel just, iar cel prezidenţial – „sinucigaş“. „O comunitate semnificativă de 1,7 milioane de români trebuie să fie reprezentată politic“, a conchis Kelemen, temându-se că uninominalul majoritar, dorit de preşedintele Băsescu, ar lăsa maghiarimea fără reprezentare parlamentară.

 

Majoritate parlamentară pentru uninominal

 

Concluzia consultărilor de la Cotroceni a fost prezentată aseară de preşedintele Traian Băsescu, într-o declaraţie de presă.

Şeful statului a arătat că atât PD, cât şi PLD sprijină ideea uninominalului majoritar, iar dacă şi PSD se va arăta consecvent acestei propuneri, pe care a înaintat-o încă de acum doi ani, s-ar putea forma o majoritate care să voteze un asemenea sistem electoral. „Concluzia discuţiei de astăzi cu partidele politice este că există o majoritate care să facă să treacă prin parlament o asemenea iniţiativă. Cred că ar fi o mare greşeală ca partidele politice să nu ia în considerare opţiunea a aproape patru milioane de electori români care au votat DA la referendum. Altfel, românii vor avea sentimentul că votul lor nu contează“, a susţinut preşedintele Traian Băsescu, subliniind că aceia care au votat duminică reprezintă „electoratul activ politic“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU