14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Urgenţă la 112

Comisia Europeană a deschis ieri procedura de infringement (încălcare a tratatului de aderare) împotriva României pentru numărul de urgenţă 112, care nu funcţionează corespunzător.

„Cetăţenii europeni – fie că se deplasează ca turişti sau în interes de serviciu în ţările UE – trebuie să se poată baza pe capacitatea serviciilor de urgenţă de a-i localiza atunci când dau un telefon la numărul de urgenţă“, a spus comisarul european pentru telecomunicaţii, Viviane Reding.

„Informaţii despre localizarea celui care telefonează sunt deja disponibile în majoritatea ţărilor UE şi avem nevoie să ne asigurăm de urgenţă că numărul funcţionează bine în toate statele membre. Acţiunea noastră de astăzi (ieri- n.r.) arată importanţa pe care Comisia o acordă bunei funcţionări a numărului 112“, a continuat oficialul european.

 

Probleme cu localizarea apelantului

 

Comisia a deschis procedura de infringement împotriva României, prin trimiterea scrisorii de notificare formală. Legislaţia comunitară în materie de telecomunicaţii impune statelor membre să se asigure că serviciile de urgenţă sunt accesibile gratuit, formând numărul de urgenţă unic european 112. Statele membre trebuie să garanteze, de asemenea, că operatorii de telecomunicaţii furnizează serviciilor de urgenţă informaţiile privind localizarea apelantului la numărul 112, efectuate de pe telefoane fixe sau mobile.

Guvernul român susţine că rezolvarea problemei numărului unic 112 depinde de operatorii de telefonie mobilă. „Esenţa problemei în această situaţie constă în egalizarea posibilităţii tehnice pentru identificarea tuturor apelanţilor la numărul de urgenţă 112, îndeosebi la operatorii mobili. Realizarea tehnică depinde de operatorii de telefonie mobilă din România“, a declarat ieri purtătoarea de cuvânt a guvernului, Camelia Spătaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS