10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRăspuns nesatisfăcător privind taxa auto

Răspuns nesatisfăcător privind taxa auto

Comisia Europeană a decis ieri să deschidă a doua etapă a procedurii de infringement (încălcare a tratatului) împotriva României, privind taxa de primă înmatriculare, considerând că răspunsurile autorităţilor române au fost nesatisfăcătoare. Comisia a acordat un termen de două luni pentru schimbarea legislaţiei, ulterior fiind posibil să acţioneze statul român la Curtea Europeană de Justiţie. A doua etapă a procedurii constă în transmiterea unui aviz motivat, „reasoned opinion“, care conţine recomandări ale modului în care trebuie modificată taxa. Dacă nici în urma scrisorii de argumentaţie, România nu se va conforma rigorilor europene în materie, Comisia ar urma să înainteze cazul Curţii Europene de Justiţie.

 

Discuţii, nu soluţii

 

Autorităţile române au anunţat că vor avea noi discuţii cu oficialii europeni în următoarele două luni, pentru a găsi soluţii în privinţa taxei auto. „România va formula un punct de vedere şi îl va transmite în termenul stabilit de Comisia Europeană. Este vorba despre un instrument, o măsură care are drept scop protecţia mediului împotriva poluării cu dioxid de carbon. Această măsură este în acord cu reglementările europene care prevăd limitarea emisiilor de dioxid de carbon. În următoarele două luni, autorităţile române vor avea discuţii cu oficialii europeni pentru a găsi soluţii în acord cu aceste tendinţe“, a spus Camelia Spătaru, purtătoarea de cuvânt a guvernului.

Procedura de infringement a fost declanşată în martie 2007. Comisia Europeană apreciază că taxa de prima înmatriculare auto contravine articolului 90 din Tratatul de Aderare şi jurisprudenţei Curţii Europene, principalele neajunsuri fiind taxarea discriminatorie între maşinile la mâna a doua vândute de cetăţenii români şi cei din alte state membre UE, precum şi faptul că nivelul taxei depăşeşte valoarea reziduală sau de piaţă a maşinii în cazul celor foarte vechi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII