24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAgricultorii care nu şi-au asigurat culturile pierd subvenţiile

Agricultorii care nu şi-au asigurat culturile pierd subvenţiile

VÂLCEA. Nici nu s-a terminat bine campania de acordare a bonurilor valorice pentru subvenţionarea motorinei, a seminţelor, dar şi a altor materiale necesare înfiinţării culturilor de toamnă, că mulţi solicitanţi ar putea fi nevoiţi să returneze contravaloarea acestora.

Şi asta, pentru că legea prevede o condiţie care nu este agreată de foarte mulţi şi care se referă la asigurarea culturilor. Specialiştii din cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Vâlcea susţin că această condiţie ar putea să le creeze neplăceri. „Ceea ce ar putea să-i determine pe agricultori să returneze banii ar fi lipsa asigurărilor pe culturi.

Sumele venite în sprijinul agricultorilor sunt mai mari ca niciodată, mai ales dacă facem o comparaţie cu ceea ce s-a dat în anii trecuţi, adică 500 de lei pentru fiecare hectar semănat cu grâu, 400 de lei pentru fiecare hectar cultivat cu rapiţă şi alţi 450 de lei pentru terenurile cu alte culturi. Am primit unele semnale din teritoriu, de care nu suntem foarte mulţumiţi, şi asta după ce s-a constatat că oamenii au luat bonuri, dar nu au asigurat culturile. Or, din acest punct de vedere, s-ar putea să avem probleme. Ne temem ca mulţi dintre beneficiarii care au solicitat sprijinul vor fi nevoiţi să returneze contravaloarea bonurilor, în cazul în care nu vor reuşi să pună la punct documentaţia. Am făcut numeroase informări la primării pentru a-i pune în temă. Oamenii vor vedea că fără o asigurare pe culturi nu vor mai putea face mare lucru, şi aici mă refer la subvenţii“, a declarat Florin Bădele, director adjunct al DADR Vâlcea. Dacă va fi aşa, s-ar putea ca repercusiunile să fie pe termen lung, mai ales în cazul celor care nu vor putea să returneze banii.

„7.167 de agricultori vâlceni au beneficiat de subvenţii, dar noi intuim că mult mai multe persoane puteau să primească acest sprijin. De ştiut au ştiut, dar a fost o perioadă în care seminţele certificate au lipsit“, a mai precizat Bădele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS