Reîntâlnire după 70 de ani

Autori


În urmă cu 70 de ani, regele Mihai a petrecut zece zile din vacanţa sa în localitatea Baia de Aramă. A colindat luncile împreună cu un băiat din sat, Emil Bălu, şi au devenit prieteni de nedespărţit pe perioada celor zece zile.

Timp de şapte decenii, cei doi nu s-au mai văzut, dar viaţa amândurora a fost plină de momente dificile. În toată această perioadă, omul simplu din Baia de Aramă a încercat să-şi regăsească regele prieten, dar nu a reuşit să-l mai vadă în afară de ecranul televizorului. S-au reîntâlnit după şapte decenii la Mănăstirea Tismana, unde regele Mihai şi-a serbat onomastica anul acesta. Emoţionanta reîntâlnire l-a făcut să plângă pe Emil Bălu, care aşteptase zeci de ani să-şi mai vadă „prietenul regal din perioada celor zece zile de vacanţă la Baia de Aramă“. Regele Mihai şi-a amintit de acele zile şi a schimbat câteva cuvinte cu Emil Bălu.

 

O poveste veche de şapte decenii

 

Localitatea Baia de Aramă este o străveche aşezare cunoscută pentru frumuseţile naturii, oamenii ospitalieri şi o istorie bogată. În anul 1937, regele Mihai a poposit în această localitate, însoţit de reprezentanţii Curţii Regale şi soldaţi. Periplul pe meleagurile localităţii mehedinţene a durat zece zile, iar copilul-rege s-a simţit foarte bine. Întâmpinat cu mare fast de autorităţile locale, regele Mihai şi-a instalat tabăra într-o poiană luminată de razele soarelui de sfârşit de primăvară.

Fiind la vârsta adolescenţei, regele Mihai avea nevoie să fie însoţit în peregrinările sale prin Baia de Aramă de un tânăr cunoscător al acestor meleaguri. Primarul comunei i-a dat această sarcină lui Emil Bălu, un tânăr mai mare decât regele Mihai cu şase luni. Zece zile au petrecut împreună cei doi tineri, zile în care s-au plimbat, au discutat şi s-au distrat cum au putut mai bine.

„Am cules fragi şi am colindat luncile“

 

„Copilul rege era blând, cu suflet minunat şi milostiv“, îşi începe povestirea Emil Bălu, bătrânul de 87 de ani din Baia de Aramă. „Era un adolescent puţin grăsuţ, dar vivace şi dornic de plimbări, dornic să cunoască natura, locurile frumoase din Baia de Aramă. Am mers la cules de fragi şi am colindat toate luncile din preajma taberei regale. A fost însoţit de soldaţi, era păzit, mai era şi un profesor de la care lua lecţii şi mulţi alţii. Dar, regele- copil era un om normal“, a spus bătrânul. Cei doi adolescenţi au petrecut o minivacanţă plină de amintiri frumoase. Toate luncile din Valea Găinii, locul unde fusese instalată tabăra regală, au fost colindate de cei doi. „Am alergat după fluturi, am trecut prin râuri şi am alergat cât ne-au ţinut picioarele. Nici o clipă regele Mihai nu s-a purtat cu mine de parcă i-aş fi fost mai prejos. Era un copil normal, ca şi mine, am fost prieteni zece zile, zi şi noapte, mâncam împreună, ne jucam împreună. Au fost cele mai frumoase zile din viaţa mea“, spune bătrânul Emil.

 

Luptător pe frontul celui de-al doilea război mondial

 


Cele zece zile au trecut repede şi suita regală a plecat de pe meleagurile Băii de Aramă. Amintirile au rămas singura hrană spirituală a adolescentului Emil, care-şi dorea să-l mai vadă pe rege, să mai discute cu el. Anii au trecut, Emil Bălu urmărea cu atenţie toate buletinele de ştiri, ziarele şi emisiunile de la radio. Voia veşti despre amicul său. A venit vremea războiului, iar Emil Bălu a ales să lupte pe front, pentru apărarea patriei. A fost rănit pe front, dar a scăpat cu viaţă. „Am luptat pe front, ca mulţi alţi veterani din ţara asta. Au fost vremuri grele, în care numai la Dumnezeu îmi era speranţa. Războiul este unul din cele urâte episoade din viaţa mea, zgomotul armelor, teroarea, amintiri care nu se şterg“, a povestit bătrânul veteran de război.

 

Doi ani în lagărul de la Periprava

 

La doi ani după ce se întorsese din război, Emil Bălu a fost arestat de către comunişti. Motivul arestării a fost întemeiat, potrivit organelor de opresiune din aceea perioadă: Emil Bălu era regalist, petrecuse zece zile în compania regelui şi trebuia pedepsit. „Au venit securiştii într-o noapte şi m-au ridicat, fără să fiu vinovat de nimic. Dar aşa era pe vremea aia, vina se inventa, se fabrica. Am fost dus în lagărul de la Periprava şi scos la muncă în Delta Dunării. Din păcate, 80% dintre colegii mei de suferinţă din acea perioadă au decedat. Suferinţele îndurate acolo le-au distrus sănătatea fizică şi mentală“, îşi aminteşte bătrânul. Zile întregi a stat fără apă şi mâncare şi fără să vadă lumina soarelui. „Am trăit doi ani de chin şi suferinţă, nu poţi să exprimi foarte bine în cuvinte suferinţele şi torturile din perioada lagărului. Viaţă grea, dureroasă. Dar, cu mâna pe inimă, vă spun că nu am regretat niciodată cele zece zile petrecute împreună cu regele Mihai. Nici măcar după ce am aflat că din cauza lor fusesem trimis în Delta Dunării“, a mărturisit Emil Bălu.

 

Văduv de 30 de ani

 

Viaţa şi-a urmat nestingherită cursul şi Emil Bălu a fost eliberat din lagăr. În perioada comunismului, bărbatul şi familia sa au fost mereu hărţuiţi. Trăind cu sufletul plin de amintiri, Emil Bălu a trecut peste perioada nefastă din viaţa sa şi a reuşit să-şi întemeieze o familie. Are doi copii şi mai mulţi nepoţi. „Soţia mi-a murit în urmă cu 30 de ani şi de atunci nu m-am mai recăsătorit. Dumnezeu a avut grijă ca viaţa mea să fie presărată şi cu momente fericite, care să atenueze amintirile anilor de chin. Aşa a vrut Cel de Sus, nu am ce să regret, toate au sensul lor şi iată că după 70 de ani am reuşit să-l mai văd pe rege, să mai schimbăm trei- patru vorbe. Copiii sunt alinarea mea, nepoţii îmi luminează bătrâneţea şi aşa îmi spun că nu am trăit degeaba, am cu ce să mă mândresc: cu copiii şi nepoţii“, a spus bătrânul. Emil Bălu a fost tehnician constructor drumuri şi poduri şi este cel care a proiectat calea de acces dintre Baia de Aramă şi Băile Herculane.

 

Lacrimi de bucurie

 

Reîntâlnirea de la Mănăstirea Tismana a fost emoţionantă, căci, după 70 de ani în care Emil Bălu îl văzuse pe rege doar la televizor, acum îi era aproape şi îi putea vorbi. „Am ştiut mereu pe unde umbla regele Mihai, ce făcea, l-am căutat de mai multe ori la palatul de la Bucureşti, dar nu am reuşit în aceşti ani să mă mai întâlnesc cu Maiestatea Sa. Emoţiile revederii m-au făcut să plâng. A durat un pic până să-şi amintească de mine, dar şi-a amintit de Baia de Aramă. Şi de zilele petrecute împreună, nu m-am aşteptat să mă ştie. Am vorbit puţin, sunt fericit că am putut să merg câţiva paşi alături de rege şi de regina Ana. Este o zi fericită!“, a declarat Emil Bălu.Comenteaza acum

5 Comentarii

 1. Sorin Iordache said:

  Vai, ce emotionant, nu i se retrocedeaza si lui Emil Balu ceva? Vreo mosie, vreun palat? Dupa cum vorbeste se pare ca l-au invatat ce sa spuna. Insa ce nu stie acest Emil Balu este ca a fost torturat si umilit de cei pe care “majestatea sa” i-a adus la putere, cand a vandut Romania la sovietici, l-a omorat pe Maresalul Antonescu si a plecat din tara cu niste vagoane cu aur, iar cand el se distra la Versoix, Emil Balu avea de suferit prin temnite.

 2. cristi said:

  Sorin Iordache, si tu vorbesti in necunostiinta de cauza ? probabil si tu ai fi facut la fel, daca erai in locul lui, toti vorbim dar nu stim adevaratele motive, imprejurari de atunci.E o poveste emotionanta dar pentru unii n`ai de ce sa scrii, copii probabil fara bunici sau oameni carora bunicii li sunt o sursa sigura de venit la tinerete, sticla de bautura, de tarie, impotriva bataii repetate.Fapte reale fratilor, realitatea e dura, dar pacat caci prea putin o vad, restu traiesc in povesti roz!

 3. Sorin Iordache said:

  Tati, eu vorbesc de faptul ca omul asta este victima calaului sau indirect, de faptul ca isi gaseste alinarea in bratele lui. Crezi ca ii pasa lui Mihai de el? Nu. E un exercitiu de imagine. Atat. S-a specificat undeva ca Mihai l-a ajutat pe batran cu vreun ban, ca l-a chemat la el la masa? De cand a venit Mihai e pus numai pe luat, nenorocitul. Iar fiica-sa aia e o stricata. Ea si Radu Duda nu se striga pe nume, pur si simplu se adreseaza unul altuia cu “alteta”.

 4. belgia said:

  Apropo ,cine dracu e Radu Duda asta si cum a ajuns el la fusta ficei regale ,despre el nu se spune niciodata nimic ,de unde vine ,cine este ,ect,ect,de parca ar fii un extraterestru ginerele majestatii sale.GDS scrieti cite ceva din cind in cind despre familia regala romana ,romanii de azi nu au nici o idee cine sint acesti oameni care apar in romania numai sa recupereze palate si mosii pierdute(si din cite am inteles nu sint nici macar de singe romanesc).

 5. Aurel Cernea said:

  Din siguranta cu care vorbesc unii despre “vagoanele cu aur si alte bogatii” cu care Maiestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei af fi plecat din tara, ai putea crede ca acesti oameni au fost prezenti la plecarea trenului si au inspectat/inventaria t/vamuit minutios fiecare coltisor al trenului respectiv. Dragii mei, nu ar trebui sa uitati cateva lucrurii:
  1. Regimul comunist a fost instaurat cand trupele sovietice inca mai erau in Romania.
  2. Forma de guvernamant a Romaniei era Monarhie Constirtutionala, iar intr-o asemenea forma de guvernamant, regele are puteri limitate, controlul statului fiind detinut de PArlament si guvern.
  3. Prigoana comunista era in plina desfasurare, pe langa Antonescu, si liderii partidelor istorice erau judecati si condamnati.
  4. Regele a fost obligat sa abdice si fortat sa paraseasca tara .
  5. Istoria studiata in scoli a fost scrisa sub influenta nefasta a persoanelor aflate in anturajul sau directa subordonare a celor care l-au fortat pe Maiestatea Sa sa paraseasca tara.
  6. Regimul comunista avea tot interesul sa arunce praf in ochii potentialilor simpatizanti ai Monarhiei Constitutionale, si de aceea propaganda a folosit toate mijloacele pentru a discredita imaginea Maiestatii Sale.
  A crede ca Maiestatii Sale i s-a permis sa paraseasca tara cu vagoane pline aur, cand fiecare simpatizant al Maiestatii Sale a petrecut ani grei in puscariile comuniste, este sinonim cu a crede ca pamantul este plat si ca o data ajuns la marginea lui te vei prabusii in gol, cu a crede ca luna este o planeta, sau ca regimul comunist nu a persecutat sau omorat pe nimeni.

  Pentru Belgia, Radu Duda este un fost actoras roman de duzina, care s-a casatorit cu Principesa Margareta. Nu s-a prea remarcat pana acum nici pozitiv dar nici negativ, ramanand in umbra sotiei sale Princiare. Familia regala romana provine dintr-una din ramurile familiei regale germane, Casa de Hohenzoller. Primul rege roman, fiind Maiestatea Sa, Regele Carol I al Romaniei. Atat intemeietorul Casei Regale Romanesti, cat si urmasii Sai s-au dovedit de multe ori mult mai romani si mai patrioti decat toata nobilimea si clasa politica romaneasca (inclusiv cea de astazi) la un loc.Daca vrei cu adevarat sa afli adevarul despre Regalitatea Romaneasca, inca se mai gasesc documente, carti si tratate din perioada premergatoare anului 1948.

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 13 noiembrie 2007

Actualitate

» Circulaţie oprită din cauza gheţii
» CNSAS a dat decizii de poliţie politică în cazul a şase magistraţi
» Păcălit prin mica publicitate
» Buletinele de vot pentru euroalegeri au fost depozitate în încăperi încuiate şi sigilate
» Scurte ştiri
» România va avea ferme competitive după 2017
» CEZ clonează facturi
» Un român a fost arestat la Veneţia pentru că avea un cadavru în maşină
» Campusurile şcolare, blocate în hârtii
» Explozie în Parlamentul filipinez
» Deputaţii nu mai vor să-şi depună declaraţiile de avere

Local

» Oltean omorât în Italia
» Răniţi într-un accident rutier
» Bătut cu bestialitate de un tânăr
» Spaniolii de la IDOM au preluat consultanţa la Feţeni
» Începe împodobirea oraşului pentru sărbători
» Depăşire periculoasă pe DN 7
» Spitalul de Urgenţă Slatina, la cota de avarie
» S-au publicat modelele de subiecte pentru tezele unice
» Tabere pentru vacanţa de iarnă
» Circ de la înălţime
» Maşini noi şi medici puţini la Serviciul de Ambulanţă
» Nemulţumit de penalităţile la întreţinere
» Alcoolul nu te face mare
» Nici un ajutor pentru montarea de centrale termice în octombrie
» Terorizaţi de maidanezi
» Şi-a ucis prietenul pentru că l-a înjurat
» Poliţia vâlceană, anchetată
» Consiliul Judeţean Olt, acuzat de neimplicare în pregătirea alegerilor şi referendumului
» Voronin ne face imperialişti

Dolj

» Scurte ştiri
» Prefectura Dolj îl ţine-n braţe pe edilul-şef din Podari
» Pensiile bagă primăriile în colaps

Sport

» Henin a luat milionul de dolari
» Cinci medalii pentru români
» Victorie de moral înainte de CE
» Realului nu-i prieşte în deplasare
» Craiovenii au pierdut din nou
» Naţional, locul patru la finalul turului
» Oltchim vrea să le umilească pe unguroaice
» Impertinenţă marca Pandurii
» Primăria îi cere banii lui Mititelu
» Stoica, spre Bundesliga
» Brazilianul Rubim Jefferson, la Craiova
» Ştiinţa, excursionistă în Ghencea

Bani & Afaceri

» Discuţii low-cost
» Locuinţe greceşti pentru doljeni

Magazin

» Cocteilurile, o bombă cu calorii

Opinii

» Oltenii, fotbal modest
» Expiraţii

Top