24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalReîntâlnire după 70 de ani

Reîntâlnire după 70 de ani

În urmă cu 70 de ani, regele Mihai a petrecut zece zile din vacanţa sa în localitatea Baia de Aramă. A colindat luncile împreună cu un băiat din sat, Emil Bălu, şi au devenit prieteni de nedespărţit pe perioada celor zece zile.

Timp de şapte decenii, cei doi nu s-au mai văzut, dar viaţa amândurora a fost plină de momente dificile. În toată această perioadă, omul simplu din Baia de Aramă a încercat să-şi regăsească regele prieten, dar nu a reuşit să-l mai vadă în afară de ecranul televizorului. S-au reîntâlnit după şapte decenii la Mănăstirea Tismana, unde regele Mihai şi-a serbat onomastica anul acesta. Emoţionanta reîntâlnire l-a făcut să plângă pe Emil Bălu, care aşteptase zeci de ani să-şi mai vadă „prietenul regal din perioada celor zece zile de vacanţă la Baia de Aramă“. Regele Mihai şi-a amintit de acele zile şi a schimbat câteva cuvinte cu Emil Bălu.

 

O poveste veche de şapte decenii

 

Localitatea Baia de Aramă este o străveche aşezare cunoscută pentru frumuseţile naturii, oamenii ospitalieri şi o istorie bogată. În anul 1937, regele Mihai a poposit în această localitate, însoţit de reprezentanţii Curţii Regale şi soldaţi. Periplul pe meleagurile localităţii mehedinţene a durat zece zile, iar copilul-rege s-a simţit foarte bine. Întâmpinat cu mare fast de autorităţile locale, regele Mihai şi-a instalat tabăra într-o poiană luminată de razele soarelui de sfârşit de primăvară.

Fiind la vârsta adolescenţei, regele Mihai avea nevoie să fie însoţit în peregrinările sale prin Baia de Aramă de un tânăr cunoscător al acestor meleaguri. Primarul comunei i-a dat această sarcină lui Emil Bălu, un tânăr mai mare decât regele Mihai cu şase luni. Zece zile au petrecut împreună cei doi tineri, zile în care s-au plimbat, au discutat şi s-au distrat cum au putut mai bine.

„Am cules fragi şi am colindat luncile“

 

„Copilul rege era blând, cu suflet minunat şi milostiv“, îşi începe povestirea Emil Bălu, bătrânul de 87 de ani din Baia de Aramă. „Era un adolescent puţin grăsuţ, dar vivace şi dornic de plimbări, dornic să cunoască natura, locurile frumoase din Baia de Aramă. Am mers la cules de fragi şi am colindat toate luncile din preajma taberei regale. A fost însoţit de soldaţi, era păzit, mai era şi un profesor de la care lua lecţii şi mulţi alţii. Dar, regele- copil era un om normal“, a spus bătrânul. Cei doi adolescenţi au petrecut o minivacanţă plină de amintiri frumoase. Toate luncile din Valea Găinii, locul unde fusese instalată tabăra regală, au fost colindate de cei doi. „Am alergat după fluturi, am trecut prin râuri şi am alergat cât ne-au ţinut picioarele. Nici o clipă regele Mihai nu s-a purtat cu mine de parcă i-aş fi fost mai prejos. Era un copil normal, ca şi mine, am fost prieteni zece zile, zi şi noapte, mâncam împreună, ne jucam împreună. Au fost cele mai frumoase zile din viaţa mea“, spune bătrânul Emil.

 

Luptător pe frontul celui de-al doilea război mondial

 

Cele zece zile au trecut repede şi suita regală a plecat de pe meleagurile Băii de Aramă. Amintirile au rămas singura hrană spirituală a adolescentului Emil, care-şi dorea să-l mai vadă pe rege, să mai discute cu el. Anii au trecut, Emil Bălu urmărea cu atenţie toate buletinele de ştiri, ziarele şi emisiunile de la radio. Voia veşti despre amicul său. A venit vremea războiului, iar Emil Bălu a ales să lupte pe front, pentru apărarea patriei. A fost rănit pe front, dar a scăpat cu viaţă. „Am luptat pe front, ca mulţi alţi veterani din ţara asta. Au fost vremuri grele, în care numai la Dumnezeu îmi era speranţa. Războiul este unul din cele urâte episoade din viaţa mea, zgomotul armelor, teroarea, amintiri care nu se şterg“, a povestit bătrânul veteran de război.

 

Doi ani în lagărul de la Periprava

 

La doi ani după ce se întorsese din război, Emil Bălu a fost arestat de către comunişti. Motivul arestării a fost întemeiat, potrivit organelor de opresiune din aceea perioadă: Emil Bălu era regalist, petrecuse zece zile în compania regelui şi trebuia pedepsit. „Au venit securiştii într-o noapte şi m-au ridicat, fără să fiu vinovat de nimic. Dar aşa era pe vremea aia, vina se inventa, se fabrica. Am fost dus în lagărul de la Periprava şi scos la muncă în Delta Dunării. Din păcate, 80% dintre colegii mei de suferinţă din acea perioadă au decedat. Suferinţele îndurate acolo le-au distrus sănătatea fizică şi mentală“, îşi aminteşte bătrânul. Zile întregi a stat fără apă şi mâncare şi fără să vadă lumina soarelui. „Am trăit doi ani de chin şi suferinţă, nu poţi să exprimi foarte bine în cuvinte suferinţele şi torturile din perioada lagărului. Viaţă grea, dureroasă. Dar, cu mâna pe inimă, vă spun că nu am regretat niciodată cele zece zile petrecute împreună cu regele Mihai. Nici măcar după ce am aflat că din cauza lor fusesem trimis în Delta Dunării“, a mărturisit Emil Bălu.

 

Văduv de 30 de ani

 

Viaţa şi-a urmat nestingherită cursul şi Emil Bălu a fost eliberat din lagăr. În perioada comunismului, bărbatul şi familia sa au fost mereu hărţuiţi. Trăind cu sufletul plin de amintiri, Emil Bălu a trecut peste perioada nefastă din viaţa sa şi a reuşit să-şi întemeieze o familie. Are doi copii şi mai mulţi nepoţi. „Soţia mi-a murit în urmă cu 30 de ani şi de atunci nu m-am mai recăsătorit. Dumnezeu a avut grijă ca viaţa mea să fie presărată şi cu momente fericite, care să atenueze amintirile anilor de chin. Aşa a vrut Cel de Sus, nu am ce să regret, toate au sensul lor şi iată că după 70 de ani am reuşit să-l mai văd pe rege, să mai schimbăm trei- patru vorbe. Copiii sunt alinarea mea, nepoţii îmi luminează bătrâneţea şi aşa îmi spun că nu am trăit degeaba, am cu ce să mă mândresc: cu copiii şi nepoţii“, a spus bătrânul. Emil Bălu a fost tehnician constructor drumuri şi poduri şi este cel care a proiectat calea de acces dintre Baia de Aramă şi Băile Herculane.

 

Lacrimi de bucurie

 

Reîntâlnirea de la Mănăstirea Tismana a fost emoţionantă, căci, după 70 de ani în care Emil Bălu îl văzuse pe rege doar la televizor, acum îi era aproape şi îi putea vorbi. „Am ştiut mereu pe unde umbla regele Mihai, ce făcea, l-am căutat de mai multe ori la palatul de la Bucureşti, dar nu am reuşit în aceşti ani să mă mai întâlnesc cu Maiestatea Sa. Emoţiile revederii m-au făcut să plâng. A durat un pic până să-şi amintească de mine, dar şi-a amintit de Baia de Aramă. Şi de zilele petrecute împreună, nu m-am aşteptat să mă ştie. Am vorbit puţin, sunt fericit că am putut să merg câţiva paşi alături de rege şi de regina Ana. Este o zi fericită!“, a declarat Emil Bălu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII