10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPensiile bagă primăriile în colaps

Pensiile bagă primăriile în colaps

Criza financiară fără precedent cu care se confruntă primăriile din toată ţara ar putea fi cauzată de mărirea pensiilor. Cel puţin, aceasta este părerea şefului administraţiei doljene, Ion Prioteasa, care s-a declarat nemulţumit de faptul că autorităţile centrale întârzie rectificarea bugetară.

Semnalul de alarmă cu privire la faptul că administraţiile locale se chinuiesc de câteva luni să facă rost de bani pentru a plăti salariile personalului propriu a fost dat încă din vară, când executivul Consiliului Judeţean Dolj a anunţat că mai mulţi primari au venit la judeţ să se plângă de bani. Potrivit preşedintelui CJ, Ion Prioteasa, problema reclamată de edili s-a transformat în prezent într-o criză, peste 45 de primării doljene fiind în situaţia de a nu-şi mai putea plăti nici salariaţii, dar nici constructorii care au executat anumite lucrări contractate de primărie pe parcursul anului.

Prioteasa a declarat că, deşi unele primării mai au bani în cont alocaţi pe alte capitole, aceştia nu pot folosiţi pentru plata salariilor până când la nivel central nu se face o rectificare bugetară.

„O parte din primării, chiar dacă au bani pe care i-au repartizat la începutul anului pe alte capitole, nu îi pot lua şi realoca pe alt domeniu pentru că este necesară o rectificare la nivel naţional. Deşi, în mod normal, rectificarea se făcea de către guvern în lunile august – septembrie, nici până în prezent ea nu s-a făcut“, a spus Prioteasa.

Rectificarea, frecţie la picior de lemn

 

Tergiversarea alocării fondurilor de primă necesitate pentru localităţi este pusă de preşedintele CJ pe seama temerii că pentru mărirea pensiilor mult trâmbiţată de autorităţile centrale este nevoie de mult mai mulţi bani decât anticipaseră acestea. „Mă gândesc că aici ar putea să fie cauza pentru care nu au făcut rectificare. Se gândesc şi pun pe hârtie acum cât de adâncă e, de fapt, problema măririi pensiilor“, a mai spus Prioteasa. Şeful executivului doljean e de părere că şi în ceasul al douăsprezecelea, când guvernul ar aproba în sfârşit rectificarea bugetară mult aşteptată de autorităţile locale, banii ar putea să nu rezolve problemele primăriilor. Prioteasa a precizat că circuitul banilor de la alocarea prin hotărâre de guvern la contul administraţiilor locale este destul de lung, iar primarii care au reclamat lipsa fondurilor ar putea rămâne cu buza umflată până la sfârşitul anului. „Până ajung banii în localităţi, vedem că nu mai pot să-i folosească şi că sunt inutili“, a spus Prioteasa. Acesta a exclus posibilitatea ca primăriile să intre în incapacitate de plată: „Este foarte aproape construcţia bugetară pe 2008, aşa că şi constructorii care au de recuperat sume pentru lucrările efectuate în 2007 îşi pot lua atunci banii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII