3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNemulţumit de penalităţile la întreţinere

Nemulţumit de penalităţile la întreţinere

Un craiovean s-a trezit după trei ani că asociaţia de care aparţine nu i-a şters penalităţile la întreţinere, deşi a achitat debitele în termenul stabilit de OUG 37/2004. Administraţia locală îi recomandă să apeleze la instanţă.

Lacunele dintr-un act normativ, apărut în urmă cu trei ani, care stipula ştergerea penalităţilor la întreţinere, a băgat zâzanie între craioveni, asociaţiile de proprietari şi Regia Autonomă de Termoficare (RATf). În luna mai 2004, guvernul a emis OUG 37, în care, la art. 1, alin. 4, se prevedea: „Persoanele juridice care plătesc integral contravaloarea facturilor reprezentând obligaţiile curente şi restante pentru consumul de energie electrică, energie termică, apă şi gaze naturale până la 30 iunie 2004 beneficiază de anularea penalităţilor şi majorărilor de întârziere“.

Aflând de oferta venită din partea statului, craioveanul Mihai Ghidiceanul, din cartierul Valea Roşie, a pus bani deoparte şi şi-a achitat toate datoriile, până la data stipulată de lege.

Crezând că a făcut o afacere pe cinste, fiind scutit astfel să mai plătească penalităţi, craioveanul a continuat să-şi achite întreţinerea curentă. Mare i-a fost surpriza când, după mai bine de trei ani, preşedintele Asociaţiei nr. 18 Valea Roşie, Gheorghe Ganea, i-a transmis că e timpul să-şi mai achite şi din majorări.

„Am fost avertizat să dau toţi banii pentru că nu au plătit toţi datornicii restanţele şi el nu a avut bani pentru plata facturilor. Întrebarea mea este: sunt scutit sau nu de acele penalităţi dacă am plătit restanţa în termenul stabilit de guvern?“, a menţionat Mihail Ghidiceanul.

 

Soluţia primăriei: instanţa

 

Un răspuns clar nu am primit de la asociaţia de proprietari, care, potrivit actului normativ, are mâinile legate. Administratorul asociaţiei, Constantin Coizanu, a spus că nu putea şterge penalităţile atât timp cât RATf le percepea în continuare.

„Dacă reprezentanţii regiei ştergeau asociaţiei aceste sume, nu i le mai impuneam nici noi persoanei în cauză. Dar aşa, ce puteam face? Termoficarea ne trimitea în continuare factura cu penalităţile. Noi am explicat situaţia, însă cei de acolo ne-au răspuns că nu pot să ne ajute atâta timp cât Asociaţia nr. 18 figura cu datorii“, a declarat Constantin Coizanu.

Acelaşi răspuns l-am primit şi de la conducerea RATf. Nicolae Degeratu, directorul adjunct, a precizat că regia are încheiate contracte cu asociaţiile, care sunt persoane juridice, nicidecum cu proprietarii. „Este o problemă internă a lor, pe care trebuie să o rezolve. Noi nu avem nici un amestec, atâta timp cât asociaţia nu şi-a achitat către noi toate restanţele până la 30.06.2004“, a spus Nicolae Degeratu.

Cum cele trei părţi implicate nu au reuşit să găsească o soluţie de compromis, aceasta a fost oferită de administraţia locală. Marian Giubelan, şeful Serviciului Coordonare Asociaţii de Proprietari, şi-a amintit că au mai fost astfel de probleme şi în anii trecuţi.

„Dacă proprietarul poate să demonstreze cu acte că şi-a achitat debitul până la acea dată şi problema nu poate fi rezolvată în baza legii, trebuie să se adreseze instanţei. Judecătorii vor oferi o soluţie pentru ca nici una dintre părţi să nu fie prejudiciată“, a conchis Marian Giubelan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU