24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCabinetele medicale nu se mai vând

Cabinetele medicale nu se mai vând

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 110/2005 privind vânzarea spaţiilor proprietate privată a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, cu destinaţie de cabinete medicale, a fost declarată neconstituţională la iniţiativa autorităţilor comunei Bonţida, din judeţul Cluj. Pentru moment, decizia Curţii Constituţionale stopează acţiunea de vânzare a acestor spaţii, începută şi în judeţul Dolj.

Cele 27 de cabinete medicale din comunele judeţului Dolj, transferate prin HG 110/2005 în proprietatea consiliului judeţean, nu se mai vând către medicii care îşi desfăşurau activitatea în ele. Stoparea acţiunii de vânzare s-a făcut odată cu decizia Curţii Constituţionale, prin care hotărârea de guvern menţionată a fost declarată neconstituţională, la iniţiativa autorităţilor comunei Bonţida din judeţul Cluj. Consiliul local comunal a susţinut că Guvernul României nu putea dispune de bunurile care aparţin altei instituţii publice. Curtea a constatat că autorităţilor administrativ-teritoriale li se luase dreptul de a decide liber asupra unui bun pe care-l aveau în proprietate, exercitându-se un transfer silit de proprietate. De asemenea, judecătorii au constatat că hotărârea de guvern stabilea un preţ maximal de vânzare a spaţiului medical, în funcţie de zonă, dar uniformiza preţul terenului, care era de 1 euro/mp, indiferent de zonă, însă în limita a 250 mp.

 

Se va vinde, dar pe bani mulţi!

 

Dacă ordonanţa cu pricina nu ar fi fost atacată la Curte, atunci s-ar fi creat un precedent periculos şi necontrolabil, în sensul că proprietarul cabinetului medical ar fi putut oricând să dea altă destinaţie spaţiului cumpărat, lucru care ar fi pus în pericol sănătatea publică, obligaţie care trebuie asumată de stat. În judeţul Dolj, pentru toate cele 27 de cabinete medicale aflate în mediul rural s-au cheltuit deja bani pentru lucrările cadastrale care ar fi trebuit să stea la baza actelor de vânzare-cumpărare. „Deocamdată, vom sista vânzarea spaţiilor cu destinaţie medicală, dar banii cheltuiţi pe cadastru nu sunt aruncaţi deoarece spaţiile vor fi scoase la vânzare, dar de această dată la o licitaţie în urma căreia consiliul judeţean se va strădui să obţină un preţ bun. Până în prezent, pentru toate cabinetele medicale au fost depuse cereri de cumpărare, mai puţin pentru două comune, unde situaţia este litigioasă deoarece consiliile locale sunt în proces cu cel judeţean, susţinând că ele au construit spaţiile medicale intrate în proprietatea noastră prin acea hotărâre“, a afirmat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS