21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞomerii, informaţi despre munca în UE

Şomerii, informaţi despre munca în UE

Proiectul de informare „Libera circulaţie a forţei de muncă – element esenţial al cetăţeniei europene“ a ajuns la final. După mai bine de şase luni de când Consiliul Local Craiova a dat startul pentru implementarea lui, la începutul lunii noiembrie s-a tras linie.

În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate ieri, coordonatorii au prezentat rezultatele proiectului realizat cu ajutorul Uniunii Europene şi al Primăriei din Bologna. „Obiectivul a constat într-o informare mai bună a şomerilor din Craiova şi a emigranţilor din Bologna în ceea ce priveşte politica UE, la capitolul libera circulaţie a forţei de muncă“, a precizat Cristiana Ghiţălău, coordonator proiect. Costul la care s-a ridicat implementarea ajunge la aproximativ 50 de mii de euro, trei sferturi din sumă fiind contribuţia UE, restul sumei fiind suportată din bugetul local.

Cu acest prilej a fost realizat şi un sondaj de opinie pentru a descoperi gradul de informare a şomerilor în legătură cu locurile de muncă din ţările UE. După centralizarea datelor s-a ajuns la concluzia că şomerii intervievaţi nu prea cunosc ofertele instituţiei de stat specializate în migraţie, preferând să apeleze la rude sau prieteni atunci când vor să muncească în străinătate. Efectele campaniei nu au fost însă pe măsura aşteptărilor, deoarece 56,6% dintre craioveni au declarat că nici măcar nu au auzit despre proiect. În ceea ce priveşte o eventuală plecare peste hotare la muncă, doar 5,5% dintre cei intervievaţi au declarat că s-ar duce definitiv, în principal, pentru a obţine venituri mai mari.

„Craiovenii trebuie să înţeleagă că pentru a munci în spaţiul UE trebuie să apeleze la agenţia noastră şi să nu se bazeze pe ceea ce au auzit de la alţii. E important să plece cu un contract de muncă pentru că au foarte multe avantaje“, a menţionat Daniela Dobrin, directoarea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj.

Craiovenii interesaţi de un job în străinătate pot accesa site-ul www.migratia-fortei-de-munca-in-ue.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU