5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Simpozion la Crasna

Perspectivele dezvoltării raselor autohtone de ovine prin utilizarea unor rase valoroase de provenienţă europeană a fost una dintre temele de dezbatere în cadrul simpozionului „Creşterea ovinelor, încotro?“.

GORJ. Simpozionul a fost ieri, la Crasna, localitate gorjeană unde creşterea ovinelor este una dintre ocupaţiile de bază ale sătenilor. La simpozion au participat crescători de oi din zona montană a judeţului Gorj, edilii acestor localităţi, membrii Asociaţiei Crescătorilor de Ovine „Dor de muntele“ din Crasna şi specialişti în domeniu.

Au mai fost discutate subiecte precum aprecierea calităţii carcaselor şi cărnii la sacrificarea şi valorificarea ovinelor, creşterea producţiei de lapte prin aplicarea unor tehnologii speciale şi metode de refacere şi îmbunătăţire a potenţialului productiv al pajiştilor.

 

Zeci de mii de ovine în Gorj

 

Cu acest prilej, a fost vizitată o fermă de ovine model din localitatea Crasna. Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj a înregistrat în cele 12 localităţi din zona montană a judeţului 74.756 capete ovine, care au la dispoziţie o suprafaţă de 36.080 de hectare de păşune şi izlazuri, a declarat directorul executiv DADR, Petre Tomoiu.

Reprezentanţii asociaţiilor au încercat să le explice ciobanilor cum vor decurge lucrurile în situaţia în care nu se vor înscrie în vreuna din asociaţiile deja înfiinţate. Brânza proaspătă făcută într-un mod natural în vârful muntelui, mielul, precum şi alte produse nu vor mai putea fi vândute la întâmplare.

Ciobanii au spus că, dacă nu se vor putea alinia normelor europene, se vor gândi să-şi vândă oile. Dar, în acelaşi timp, oierii speră să nu se ajungă la această situaţie, pentru că mulţi dintre ei practică această meserie de când se ştiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS