24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalProprietarii clădirilor istorice dau cu tifla autorităţilor

Proprietarii clădirilor istorice dau cu tifla autorităţilor

Proprietarii clădirilor aflate pe lista monumentelor istorice care s-au apucat să-şi modernizeze locuinţele după cum i-a tăiat capul sfidează cu încăpăţânare legea. Cu toate că au fost avertizaţi de autorităţi să oprească lucrările şi să intre în legalitate, ieri acestea erau în toi.

Dan Lupescu, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Dolj a anunţat ieri, în cadrul şedinţei cu şefii serviciilor deconcentrate din judeţ, că angajaţii instituţiei pe care o conduce au dispus oprirea lucrărilor în cazul a două clădiri înregistrate pe lista monumentelor istorice ai căror proprietari nu au respectat normele în vigoare privind renovarea acestui tip de imobile. „S-a dispus oprirea lucrărilor la Casa Geblescu şi Casa Zamfirescu pentru că fie lucrările au început fără avizul comisiei de monumente, fie lucrau cu firme neautorizate de Ministerul Culturii“, a precizat ieri Dan Lupescu. Deşi amenzile pentru nerespectarea legii în cazul intervenţiilor la monumentele istorice sunt usturătoare, iar legea sancţionează proprietarii inclusiv penal, ieri muncitorii angajaţi să efectueze lucrările nu mai pridideau cu munca. Marcel Berendei, consilier în cadrul Direcţiei, a declarat că următorul pas în sancţionarea proprietarilor va fi amenda.

Finanţele, interzis la renovare

Supărat de starea monumentelor istorice din Craiova s-a arătat şi prefectul de Dolj, Silviu Dumitru, care a declarat că în timp ce pentru clădirea de lângă Direcţia Generală a Finanţelor Publice – Casa Zamfirescu – comisia regională pentru monumente istorice a aprobat lucrări de renovare, în cazul clădirii DGFP răspunsul membrilor comisiei a fost negativ. „E un monstru acolo lângă Direcţie, e o nenorocire. Adică în partea asta a fost voie să se facă, şi la Finanţe nu! Cică impactul zonei e de aşa natură încât afectează istoria locului. O să rămână acolo zidurile alea şi o să cadă. Va muri cineva acolo într-o zi, dacă se întâmplă să cadă ziua“, a spus Dumitru. Acesta a precizat că nu a putut cere bani de la minister pentru consolidarea celor doi pereţi pentru că lucrarea ar fi costat foarte mult. Directorul Dan Lupescu a precizat însă că, în acest caz, comisia nu poate permite intervenţii la faţada clădirii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU