14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrograme de modernizare pentru unităţile de industrie alimentară

Programe de modernizare pentru unităţile de industrie alimentară

Unităţile din industria alimentară din judeţul Gorj îşi vor închide porţile dacă nu îşi vor moderniza capacităţile de producţie până în 2009.

Unităţile de industrie alimentară din judeţul Gorj au implementat programe de restructurare-modernizare pentru a atinge standardele de performanţă impuse de Uniunea Europeană. Doar unităţile care vor atinge standardele UE vor fi autorizate sanitar-veterinar, potrivit lui Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar- Veterinare (DSV) Gorj. Pe de altă parte, unităţile care nu vor definitiva programele de modernizare şi nu vor atinge standardele UE îşi vor înceta activitatea de procesare sau se vor transforma în unităţi de mică producţie cu vânzare directă către consumatorul din Gorj.

În judeţul Gorj există două abatoare de bovine-porcine, un abator de păsări integrat cu ferme de creştere a puilor de carne, toate situate în localităţi suburbane municipiului Târgu Jiu. Aceste abatoare derulează programe de modernizare, termenul de finalizare fiind decembrie 2009.

 

Şi la Rovinari

 

De asemenea, în localitatea Rovinari există o unitate care produce preparate din carne şi care a fost modernizată, fiind autorizată de autoritatea veterinară centrală în luna aprilie a acestui an. Această unitate este singura din judeţ care este în conformitate cu normele impuse de UE. În Gorj îşi desfăşoară activitatea şi două unităţi de colectare-procesare lapte, una la Novaci şi cealaltă la Târgu Jiu. La Brăneşti există un centru de ambalare ouă, centru ce aparţine de o fermă de găini outoare din aceeaşi comună, dar, care nu a implementat încă un program de modernizare. „Proprietarii au efectuat mici modernizări ale spaţiilor, nu au implementat programe de siguranţă alimentară, fiind în curs de implementare a legislaţiei UE pe domeniul ouălelor de consum. În prezent, comercializaeză ouă pentru consum atât în Gorj, cât şi în ţară“, a afirmat Ion Iliuţă, directorul DSV Gorj. Toate aceste unităţi trebuie să finalizeze lucrările de modernizare pentru a putea să-şi mai desfăşoare activitatea după decembrie 2009.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS