21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGestionarea deşeurilor în Vâlcea

Gestionarea deşeurilor în Vâlcea

Vâlcea. Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Vâlcea a organizat ieri o conferinţă de presă, ocazie cu care a fost prezentat stadiul de implementare a măsurilor prevăzute în Planul Regional de Gestionare a Deşeurilor (PRGD) pentru Regiunea 4 Sud-Vest Oltenia. La acest eveniment au fost prezenţi Narcisa Urea, directoarea executivă a APM Vâlcea, Laurenţiu Vârtej, din partea consiliului judeţean, Ioana Dumitru, din partea primăriei, şi Ion Molea, de la Comisariatul Judeţean Vâlcea al Gărzii Naţionale de Mediu. Completarea PRGD pentru Regiunea 4 Sud-Vest Oltenia marchează un rol important în eforturile gestionării deşeurilor din zonă. Ca efect, pentru prima dată Planul Regional de Gestionare a Deşeurilor a fost completat sub procedura din Strategia Naţională de Mediu şi este în concordanţă cu Strategia Naţională şi cu Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor. Planul va fi completat luându-se în considerare specificaţiile regiunii privind populaţia rurală/urbană, nivelul dezvoltării economice, geografia/clima şi drumurile. El a început în 2003 şi continuă până în 2013, dar va trebui revizuit până în 2008 pentru a permite evoluţia sa constantă. „Principalele activităţi desfăşurate în judeţul Vâlcea din momentul intrării în vigoare a planului au fost: sistarea activităţilor depozitelor neconforme de la Băbeni, Brezoi, Bălceşti şi Voineasa; a fost implementat un sistem de colectare selectivă a deşeurilor menajere în municipiul Râmnicu Vâlcea; a fost licitat serviciul de salubritate în localităţile Mihăeşti, Măldăreşti, Băbeni, Frânceşti, Muereasca, Păuşeşti Măglaşi, Dăeşti, Bujoreni, Vlădeşti, Budeşti, Pietrari, Buneşti, Horezu, Băile Govora, Călimăneşti, Olăneşti, Drăgăşani şi Ocnele Mari. De asemenea, se află în derulare proiectul pentru staţiile de transfer de la Brezoi, Fârtăţeşti, Galicea şi Drăgăşani şi s-a mai aprobat finanţarea a patru staţii de transfer în localităţile Fârtăţeşti, Brezoi, Galicea şi Drăgăşani“, a declarat Narcisa Urea.
Printre prevederile planului se mai numără: colectarea selectivă a deşeurilor periculoase provenite din cele municipale, colectarea separată a deşeurilor voluminoase şi strângerea separată a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice. „Ţintele operaţionale sunt indicatorii folosiţi pentru atingerea obiectivelor propuse şi monitorizarea progresului. Cele mai importante zone sunt: ţinte pentru mărirea colectării deşeurilor din regiunile rurale nearondate unor servicii de salubritate, închiderea vechilor depozite neconforme şi reabilitarea ecologică, precum şi construirea şi operarea unor depozite noi conforme, reducerea cantităţii de deşeuri biodegradabile ajunse la depozite, ţinte de reciclare pentru deşeurile de ambalaje, echipamente electrice şi electronice, vehicule scoase din uz“, a mai spus Narcisa Urea.
Principala responsabilitate privind implementarea măsurilor din plan revine autorităţilor administraţiei publice locale, în timp ce monitorizarea şi raportarea revin în principal autorităţilor de mediu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS