10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCase luate de ape şi drumuri blocate

Case luate de ape şi drumuri blocate

Case luate de ape, drumuri inundate, blocate de aluviuni şi trafic îngreunat, asta au lăsat în urmă ploile care au căzut luni noapte în Vâlcea.

 

În zilele de 22 şi 23 octombrie au fost înregistrate pe teritoriul judeţului Vâlcea precipitaţii maxime de 112 litri pe metrul pătrat în zona Malaia şi de 77 de litri pe metru pătrat în zona Horezu – Vaideeni. A fost depăşită cota de atenţie pe râurile Lotru şi Bistriţa cu 20-30 de centimetri şi pe râul Lotru, zona Voineasa, cu zece centimetri. Creşterea rapidă a debitelor a impus evacuarea prin golirea de fund a apei din lacul Brădişor, iar angajaţii Administraţiei Naţionale Apele Române au efectuat lucrări de decolmatare şi regularizare în zonele în care era în pericol de a fi afectată conducta de alimentare cu apă a municipiului Râmnicu Vâlcea din sursa Brădişor.

 

Case inundate

 

Două case din oraşul Horezu au fost măturate de apele râului Romani, în noaptea de luni spre marţi. „Două case au fost luate de apele râului Romani. Ele aparţineau familiilor Doru Humăzău şi Ion Şerban şi erau construite fără autorizaţie, chiar pe malul râului. Apele au erodat malul şi au căzut casele. Noroc că nu a păţit nimeni nimic. Le vom pune la dispoziţie celor două familii teren pe care să îşi refacă locuinţele“, a declarat Gheorghe Niţă, primarul oraşului Horezu.

Apele râului Romani au afectat şi alimentarea cu apă în Horezu. „Oraşul a rămas fără apă, aducţiunea fiind avariată de râul Romani. Până nu se retrag apele, în următoarele două zile, nu putem interveni ca să refacem coloana de apă. Nu avem nevoie deocamdată de apă pentru că mai toată lumea are fântână în gospodărie. Lipsa apei reprezintă însă o problemă pentru cei care locuiesc la bloc“, a spus primarul.

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea au dus ieri la locuitorii din oraşul Horezu 5.000 de litri de apă. Trei echipaje ale ISU Vâlcea au intervenit cu ajutorul a două motopompe pentru evacuarea apei din două case în localitatea Costeşti şi dintr-o gospodărie în comuna Galicea. Au mai fost afectate două surse de captare a apei de suprafaţă în localitatea Vaideeni şi tot aici o casă era în pericol de a fi inundată. „Am intervenit cu un excavator şi am schimbat cursul râului Luncavăţ, care ameninţa casa respectivă“, a precizat primarul comunei Vaideeni, Jinaru Ivan.

 

Traficul pe DN 7A, afectat

 

Ploile au mai afectat traficul rutier pe DN 7A între Brezoi şi Voineasa în trei puncte, iar circulaţia maşinilor de mic tonaj a fost restricţionată în noaptea de luni spre marţi.

Ieri, traficul se desfăşura cu dificultate între kilometrii 26 şi 27. Apa acoperea carosabilul deoarece podeţele din această zonă erau colmatate de aluviunile provenite de pe munte.

La kilometrul 22+300 de metri s-a rupt rampa unui podeţ pe o lungime de zece metri şi pe o lăţime de un metru şi în zonă se circulă pe un singur sens, iar drumul e în pericol să se rupă.

Mai e o problemă, la kilometrul 40+400, în zona Voineasa, unde pârâul Mănăileasa a rupt malul şi apele au ajuns în apropierea drumului, zona fiind monitorizată. Traficul rutier pentru maşinile cu tonaj mic s-a reluat“, a declarat inginerul Administraţiei Naţionale a Drumurilor – Districtul Vâlcea, Costin Dăscălescu. Ieri, drumarii acţionau cu trei maşini pe DN 7A, pentru a decolmata podeţele şi a degaja traficul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS