21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCozi la cabinetele de diabet

Cozi la cabinetele de diabet

Cazurile de diabet se înmulţesc atât de repede în judeţul Dolj, încât cabinetele de specialitate din policlinici abia mai fac faţă numărului mare de bolnavi.

Numărul bolnavilor de diabet este în continuă creştere, avertizează medicii specialişti. Doar în acest an, în judeţul Dolj, numărul lor s-a dublat, iar perspectivele sunt descurajante. „În august 2007 am avut 342 de cazuri noi, dintre care 257 se află în evidenţa Spitalului de Urgenţă Craiova. Prin comparaţie, în august 2006 au fost 158 de cazuri noi. Mai trebuie spus că aceste cazuri noi reprezintă peste 80% din internările care se fac în clinica de diabet de la Spitalul de Urgenţă“, a spus conf. dr. Maria Moţa, coordonatorul Programului Naţional de Diabet în judeţul Dolj.

 

Perspective sumbre

 

Numărul oficial al persoanelor cu diabet a ajuns la 20.000. La o populaţie de 700.000 de locuitori cât are Doljul, este foarte mult, mai ales că numărul s-ar putea dubla dacă s-ar adăuga şi cazurile nedepistate.

Această depistare s-ar putea face mai repede decât se credea, prin Programul de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei. Datele adunate până acum i-au îngrijorat peste măsură pe specialişti. Doar în ultimele trei luni, 37.814 persoane au fost luate în evidenţă de medicii de familie ca prezentând risc de îmbolnăvire.

S-au înfiinţat cabinete noi

 

Toate cazurile de diabet noi, depistate de medicii de familie, trebuie să fie confirmate de medicii specialişti din cabinetele de diabet finanţate prin Programul Naţional de Diabet. În Dolj sunt nouă astfel de cabinete, toate în Craiova: trei la Spitalul de Urgenţă şi câte unul la Spitalul Municipal „Filantropia“, Spitalul CFR, Policlinica ELGA, Policlinica Medaura, Efrem Medica SRL şi Meda SRL. După ce sunt consultaţi în unul din aceste cabinete, pacienţii primesc primele informaţii despre boala lor şi stilul de viaţă pe care trebuie să-l adopte de acum încolo, precum şi o scrisoare medicală cu care vor merge la medicul de familie pentru a le fi eliberată reţeta. Prima consultaţie durează între 30 şi 60 de minute.

Cea mai mare adresabilitate o au cabinetele din Policlinica Spitalului de Urgenţă Craiova. Oamenii vin de la primele ore ale dimineţii şi aşteaptă ore întregi la coadă să intre la consultaţie, în condiţii de toată jena.

Ieri-dimineaţă, la ora 11.00, i-am găsit pe bolnavi în picioare pe holul care ţine loc de sală de aşteptare, într-un frig comparabil cu cel de afară. Conducerea Spitalului de Urgenţă nu s-a îngrijit nici măcar să le pună la dispoziţie scaune suficiente. Majoritatea bolnavilor sunt bătrâni care stau în picioare ore întregi până să le vină rândul să intre în cabinet.

Gheorghiţa Turcu, de 71 de ani, din comuna Drăgoteşti, a aflat în timpul unui control de rutină la medicul de familie că are glicemia mare. A primit o trimitere şi s-a dus cu ea la Craiova. A fost internată şi acum a venit din nou la policlinică pentru a primi reţetă şi pentru a fi luată în evidenţă. Nu se aştepta însă să fie atât de greu să intri în cabinet. „Am plecat la ora 4.00 de acasă ca să ajung la 7.00 la analize. Am stat acolo la coadă şi după aia m-am mutat aici. Stăm ca nişte câini pe la uşă, oameni bolnavi…“, a declarat bătrâna.

Nici bolnavii „cu vechime“ care trebuie să vină la trei sau şase luni pentru evaluare nu s-au obişnuit cu statul în picioare. „Pe hol este frig ca afară şi nici scaune nu sunt! Nu se gândeşte nimeni la noi, că suntem bolnavi de diabet şi avem greutate în picioare de la boală. Ne lasă să stăm în picioare“, a spus Maria Tudor, de 66 de ani, pensionară din Craiova.

Bolnavii au scăpat de frig mai repede decât se aşteptau. În jurul orei 12.00 a început furnizarea agentului termic către spital. Aflând de nemulţumirile bolnavilor, conducerea spitalului a promis că va suplimenta numărul scaunelor şi canapelelor din policlinică astfel încât oamenii să nu mai fie nevoiţi să aştepte în picioare la uşile cabinetelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII