12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânia, ultimatum pe agricultură

România, ultimatum pe agricultură

Joseph Daul, preşedintele grupului parlamentar PPE-DE din Parlamentul European, a declarat sâmbătă că există riscul activării clauzei de salvgardare incluse în Tratatul de aderare, ceea ce va duce la reducerea cu 25% a plăţilor directe către agricultorii români. Conform oficialului european, acest fapt este cauzat de „derapajele“ din sistemul de plăţi. Dacă ţara noastră nu va rezolva această problemă, riscă să piardă unele subvenţii în valoare de peste 11 miliarde de euro, pe care ţara noastră urma să le primească din partea Uniunii în perioada 2007 – 2009.

Prezent la Timişoara la lansarea candidaţilor democraţi în vederea alegerilor europarlamentare din 25 noiembrie, Joseph Daul a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte atitudinea Guvernului României faţă de situaţia din agricultură.

 

CE acuză autorităţile

 

„În raportul Comisiei din iunie 2007, România a fost criticată din pricina derapajelor din sistemul de plăţi din agricultură. România are nişte probleme în ceea ce priveşte cheltuirea fondurilor alocate pentru agricultură şi calitatea sistemului de identificare a parcelelor. Dacă nu sunt luate măsuri adecvate, Comisia ar putea să activeze clauza de salvgardare în acest domeniu. Agricultorii români ar putea pierde 25% din fondurile europene din simplul motiv că autorităţile nu-şi fac datoria. Nu este o ameninţare, ci o avertizare, că există riscul activării clauzei de salvgardare în agricultură, atâta timp cât fondurile europene nu ajung unde trebuie. În plus, planul operaţional sectorial în agricultură şi dezvoltare rurală nu a fost încă aprobat şi nici, din câte ştiu eu, nu este prevăzut nimic semnificativ în acest sens până la începutul anului viitor. Guvernul României nici măcar nu răspunde la întrebările formulate de Comisia Europeană pentru agricultură. Toate acestea nu fac decât să demonstreze faptul că autorităţile nu îşi dau suficient interesul faţă de un domeniu vital pentru România. În aceste condiţii, este de datoria noastră, ca grup politic şi ca reprezentanţi ai cetăţenilor, să atragem atenţia şi să facem presiuni asupra autorităţilor pentru ca aceste probleme să-şi găsească o rezolvare adecvată“, a declarat Joseph Daul.

 

Termene pentru remedierea deficienţelor

 

Comisia Europeană va solicita, săptămâna viitoare, autorităţilor de la Bucureşti să corecteze în decurs de o lună deficienţele legate de sistemul de plăţi din agricultură.

La jumătatea săptămânii viitoare, comisarul pentru agricultură, Mariann Fischer Boel, va prezenta Comisiei un raport referitor la controalele de audit efectuate la agenţiile de plăţi din agricultură din România şi Bulgaria. Surse europene spun că ţara noastră se află într-o situaţie mai gravă decât Bulgaria, iar Fischer Boel va stabili un termen strict pentru rezolvarea deficienţelor. Mai mulţi oficiali europeni susţin că România şi Bulgaria au început prea târziu pregătirile pentru introducerea sistemelor naţionale de control în agricultură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS