27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPensionarii, sărăciţi de guvernanţi

Pensionarii, sărăciţi de guvernanţi

Decizia ca, din 2009, să contribuie la fondul asigurărilor de sănătate i-a speriat pe pensionarii doljeni, convinşi că guvernanţii urmăresc doar să le micşoreze veniturile, şi aşa destul de mici. Concret, odată cu intrarea în vigoare a noului act normativ, fiecare pensionar va plăti din venitul lunar 6,5%, care se va duce în conturile asigurărilor de sănătate. Deşi nu aflaseră de votarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 90/2007, care prevede obligativitatea contribuţiei, din ce auziseră pe la vecini sau rude, oamenii nu s-au arătat prea bucuroşi că vor avea mai puţini bani în buzunare, mai ales că nivelul lor de trai este deja scăzut.

Pensionarii veniţi vineri, cu diverse probleme, la sediul Casei de Pensii Dolj, de pe strada Mihai Kogălniceanu, s-au arătat indignaţi de decizia guvernanţilor de a le taxa din pensii. „350 de lei. La atât se ridică pensia mea. Cea mai mare parte din bani se duc pe medicamente şi întreţinere. Cu ce rămâne îmi cumpăr mâncare, însă doar strictul necesar, care să mă ţină până la pensia de luna viitoare, când iar trebuie să fac economii. De haine nici nu poate fi vorba să îmi iau, iar să plec undeva la tratament nici atât. Iar cei de la guvern, care ştiu situaţia noastră, vin cu ideea să ne mai ia din bani? Ruşine! Am muncit 50 de ani ca să fiu tratat în halul ăsta la bătrâneţe“, a povestit Ion Circea. Auzind că vine vorba să mai dea nişte bani la stat, şi alţi pensionari întâlniţi vineri şi-au manifestat indignarea, susţinând că mai-marii din Capitală ar trebui să găsească alte surse pentru a atrage bani la fondul asigurărilor de sănătate. „Ne jecmănesc pe noi. Asta vor. În loc să îi taxeze la sânge pe ăştia care au bani, vin tot la noi, săracii. Parcă era vorba să ne mărească pensiile, nu să le micşoreze! Eu am pensie de 240 de lei. Dacă mă pun să plătesc contribuţia, vreo zece lei tot trebuie să dau. Pentru cei de la putere n-o fi mult, da’ pentru mine înseamnă pâinea pe o săptămână“, a spus Mioara Creţu.

Directoarea Casei de Pensii Dolj, Ileana Ciutan, a precizat că, până în prezent, contribuţia la sănătate, dar şi impozitul pe venit erau plătite de pensionarii cu venituri mai mari de 900 de lei, în timp ce pentru restul statul achita procentul de 6,5% la asigurările de sănătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU