18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAlocaţii pentru românii care lucrează în străinătate

Alocaţii pentru românii care lucrează în străinătate

OLT. Două tipuri de alocaţii vor fi dirijate din ţara noastră către românii care lucrează în baza unui contract de muncă legal în ţările Uniunii Europene. Este vorba despre alocaţia de stat şi indemnizaţia de creştere şi îngrijire a copiilor până la doi sau trei ani. Conform regulamentului Consiliului Europei nr. 1408/71 privind aplicarea regimurilor de securitate socială a lucrătorilor salariaţi, independenţi şi membrilor familiilor lor care se deplasează în interiorul comunităţii, aşa cum reiese din regulamentul CEE nr. 574/72 privind stabilirea modalităţilor de aplicare a celui dintâi, cele două alocaţii vor fi dirijate către ţările în care lucrează legal ambii părinţi sau unul dintre ei. Criteriul de bază este ca persoanele care solicită Direcţiei Muncii şi Protecţiei Sociale (DMPS) acest lucru este să fie salariate cu contract de muncă. Familiile sau părintele care lucrează în străinătate legal pot solicita DMPS ca ambele alocaţii (sau, după caz, una dintre ele) să fie dirijate către ţara în care lucrează pentru a le putea primi acolo. Regulamentul se aplică şi lucrătorilor vamali, resortisanţilor şi angajaţilor ambasadelor.
În România, aceste prevederi trebuia să se aplice de la începutul anului, însă acest fapt a fost împiedicat de lipsa unui program informatic după care funcţionează. La Bucureşti au început de ieri discuţii şi cursuri de pregătire pe această temă. La acestea participă un reprezentant din fiecare judeţ şi autorităţi din cadrul Ministerului Muncii. Denisa Şerban, referent în cadrul compartimentului implementare, monitorizare şi control prestaţii şi servicii sociale de la DMPS, se află de ieri la Bucureşti. „DMPS efectuează plăţi cetăţenilor străini cu rezidenţă în România care solicită acest tip de prestaţie. Până în prezent nu am primit decât două solicitări din partea unor români care lucrează în Italia şi Germania“, a spus Denisa Şerban.
Aceste alocaţii pot fi solicitate de familiile sau părintele care lucrează în străinătate. „În situaţia în care tatăl lucrează cu contract de muncă în afară, iar mama este în ţară, DMPS dă mamei alocaţia de stat, iar tatăl primeşte în ţara respectivă diferenţa“, a mai spus Şerban.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS