10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOJPC controlează grădiniţele

OJPC controlează grădiniţele

Zece grădiniţe de stat cu program prelungit din judeţul Olt, dar şi „Samariteanul milostiv“ din Stoborăşti (Tătuleşti), singura particulară, vor fi controlate până pe 20 septembrie de Inspectoratul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului.

Acţiunea vizează atât asigurarea calităţii serviciilor prestate în spaţiile în care se desfăşoară activităţile de educare, instruire şi joacă ale copiilor, cât şi serviciile prestate pentru asigurarea hranei. În ceea ce priveşte serviciile, inspectorii vor controla atât legalitatea grădiniţelor, respectarea programului de zece ore pe zi, a structurii anului şcolar, a planurilor de învăţământ şi avizarea lor de către Comisia Naţională de specialitate, cât şi existenţa contractelor de prestări de servicii între unitate şi părinţi sau între unitate şi cadrele care predau discipline opţionale.

În ceea ce priveşte contractele, accentul va cădea asupra informării corecte, complete şi precise a părinţilor, dar şi asupra depistării unor eventuale clauze abuzive. OJPC va mai verifica dacă sumele plătite de părinţi pentru hrană sunt stabilite în funcţie de alocaţia zilnică de hrană legal aprobată şi numărul de zile de întreţinere a copilului. „În cazul în care aceste contracte nu există, operatorul nu va fi amendat, dar va fi verificată modalitatea prin care conducerea grădiniţei informează părinţii. Lipsa acestei informări se sancţionează, conform OG nr. 21/1992, cu amendă între 1.000 şi 3.000 de lei“, a declarat inspectorul-şef adjunct interimar Marin Stoica.

În ceea ce priveşte serviciile de hrană, inspectorii vor verifica condiţiile, dotarea şi starea în care se află blocul alimentar (amplasarea, compartimentarea, circuitul, mobilierul instalaţiile frigorifice, utilajele, vasele, vesela, inventarul de servire, apa rece şi apa caldă, instalaţiile sanitare, de canalizare şi de colectare a reziduurilor), calitatea alimentelor (materii prime, semiprefabricate şi preparatele culinare), dar şi informarea zilnică a părinţilor asupra meniului din ziua respectivă. „Eventualele abateri de la normele igienico-sanitare referitoare la alimentaţie vor fi doar menţionate în procesele-verbale de constatare a contravenţiei, fără să se aplice amendă. Despre ele vor fi informate imediat instituţiile cu atribuţii, prin Sistemul de Alertă Rapidă“, a mai spus şeful interimar al inspectoratului.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS