16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMititelu execută primăria

Mititelu execută primăria

Finanţiştii Primăriei Craiova şi oamenii lui Mititelu au negociat în primăvară taxele pentru Stadionul „Ion Oblemenco“. Înţelegerea a fost ca primăria să nu renunţe la impozitarea cu multe zerouri, urmând ca Mititelu să o dea în judecată pentru un câştig sigur. În vară, nu se ştie din ce motive, s-a rupt filmul.

Patronul Fotbal Club U Craiova SA, Adrian Mititelu, a chemat în judecată Primăria Craiova pentru reevaluarea imobilelor de la Stadionul „Ion Oblemenco“, la care municipalitatea a stabilit un impozit de 16 miliarde de lei vechi, aferent anilor 2005 şi 2006. Menţionăm că, potrivit legii, concesionarul Stadionului „Ion Oblemenco“ este obligat să plătească, începând din 2005, nu numai redevenţa, ci şi impozitul aferent imobilelor. În iulie 2007, calculul primăriei arăta că Mititelu este dator 16 miliarde de lei vechi către bugetul local, cifră care l-a încins pe finanţatorul Universităţii. Mititelu, plesnit între timp şi cu un sechestru asiguratoriu, susţine că primăria a umflat valoarea impozabilă a bunurilor. Declaraţia finanţatorului Universităţii vine însă după o serie de dezvăluiri ale reprezentanţilor municipalităţii, care au declarat tot ieri că l-au invitat încă din primăvară pe Mititelu să dea primăria în judecată pentru recalcularea valorii impozabile, însă acesta ar fi preferat să lupte pe alte căi. „Eu am făcut o contestaţie pe care Solomon a respins-o. I-am dat oricum în judecată, fără să mă invite ei. Păi, ei declară asta acum pentru că ştiu ce au făcut, cum au stabilit suma impozabilă, de-aia“, a spus Adrian Mititelu.

„Câştigă sută la sută!“

Într-adevăr, ca şi când s-ar fi simţit cu musca pe căciulă, autorităţile publice din Craiova au reluat ieri într-o conferinţă de presă subiectul „execuţiei“ lui Adrian Mititelu. Primarul Craiovei şi directorii economici Nicolae Pascu şi Ioan Văcariu, de la Taxe şi Impozite, au declarat că n-au deviat câtuşi de puţin la calcularea taxelor datorate de Fotbal Club U Craiova SA bugetului local, dar, cu toate astea, l-au îndeamnat public pe finanţatorul Adrian Mititelu să conteste decizia de impozitare în instanţă. Ei nu invocă însă numai dreptul oricărei persoane de a apela la justiţie pentru îndreptarea unei erori materiale, ci chiar sunt siguri că vor şi pierde un eventual proces cu Fotbal Club U Craiova SA. „I-am transmis (lui Mititelu – n.r.) să dea primăria în judecată. Dacă ne dă în judecată, sigur o să câştige. Câştigă sută la sută“, a declarat primarul Craiovei, Antonie Solomon. El a precizat că încă din mai 2007 directorii săi şi reprezentanţii Fotbal Club U Craiova SA au discutat şi chiar au ajuns la o înţelegere. „În primăvară, dumnealor au sărit în sus că este valoarea foarte mare. Şi noi constatăm că este valoarea foarte mare, dar nu putem modifica actele contabile. Tot noi le-am sugerat să facă contestaţie şi după aceea să meargă în instanţă. Şi pe bună dreptate vor câştiga (…). Atunci ne-am înţeles, însă dumnealor…“, a arătat şi directorul economic Nicolae Pascu. Astfel, dacă evaluarea imobilelor şi apoi impozitul aferent pentru Stadionul „Ion Oblemenco“ au fost stabilite corect, Solomon şi Pascu tocmai au pus umărul la prejudicierea bugetului local, promiţându-i unui datornic că îl scapă de o parte din debit. Dacă însă evaluarea bunurilor a fost umflată, lucru negat de reprezentanţii primăriei, atunci cineva trebuie să plătească.

Contorul înregistrează

Mai precaut în declaraţii decât Solomon şi Pascu, Ioan Văcariu a precizat după conferinţa de presă că, de fapt, câştigul lui Mititelu nu e aşa de sigur. „Depinde şi cine se duce la proces, că dacă se duce un om de-al meu n-o să-i fie (lui Mititelu – n.r.) aşa de uşor…“, susţine directorul Direcţiei Taxe şi Impozite. Numai că Văcariu nu mai are nici un jurist în Direcţie, ultimul fiind concediat pentru că nu s-a prezentat la un proces la care primăria a pierdut 13 miliarde de lei vechi! Ioan Văcariu este însă şi el destul de atent cu Mititelu, amintindu-i acestuia că termenul de 30 de zile în care poate fi contestată decizia de impunere în instanţă este aproape şi că se „învârteşte contorul“, adică penalizările au ridicat deja datoria Fotbal Club U Craiova SA către bugetul local la 18 miliarde de lei vechi.

Impozitul rămâne

Adrian Mititelu va plăti impozit pentru imobilele din complexul sportiv oricare ar fi decizia instanţelor. Numai suma ar diferi, în funcţie de eventualele modificări ale valorii impozabile pe care instanţa le-a putea hotărî.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

37 COMENTARII