7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBătaie de joc la grupa mică

Bătaie de joc la grupa mică

30 de copii au fost daţi afară de la grădiniţă după ce fuseseră înscrişi, pe motiv că sunt prea mulţi în grupă. S-a întâmplat la Grădiniţa 50 „Sfânta Luciana“ din Craiova, unde directoarea, după ce a aprobat toate cererile, şi-a dat seama că nu are suficiente locuri pentru toţi copiii înscrişi.

În cartierul craiovean Rovine există o grădiniţă ca toate grădiniţele. Cu săli de clasă, educatoare şi materiale didactice pentru cei mici. Toate bune şi frumoase până se apropie un nou an de învăţământ. Atunci începe bătălia pentru ocuparea unui loc la grupa mică. Părinţii grijulii se interesează din timp de locurile disponibile, apoi se grăbesc să ajungă printre primii la grădiniţă să-i înscrie pe cei mici. Nu de alta, dar locurile sunt foarte puţine şi nu se ştie dacă mai apucă.

Aşa s-a întâmplat şi în această vară. În perioada alocată înscrierii copiilor de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, 1 iunie – 31 august, Grădiniţa nr. 50 „Sfânta Luciana“ a avut aprobare pentru 20 de locuri la grupa mică, pe care a fost bătaie. La sfârşitul perioadei de înscriere, pe liste se aflau 62 de copii.

Grădiniţa a aprobat toate cererile

În mod straniu, conducerea grădiniţei a aprobat toate cele 62 de cereri, deşi erau disponibile doar 20 de locuri, iar unii copii nici nu aveau vârsta necesară pentru a fi primiţi la grupa mică.

La 1 septembrie, o parte din părinţi şi-au adus copiii la grădiniţă, după ce, bineînţeles, au achitat şi taxa aferentă. După-amiază însă, când s-au dus să-şi ia micuţii acasă, unii dintre ei au fost anunţaţi că nu îşi mai pot aduce copilul la grădiniţă. „Mi-au spus că sunt prea mulţi copii înscrişi şi nu pot să primească decât 30, iar fetiţa mea nu se încadrează la grupa mică, neavând trei ani împliniţi. Mi s-a părut o bătaie de joc şi m-am simţit discriminată, pentru că nu înţelegeam ce se întâmplă. De ce mi-au aprobat cererea şi de ce au primit taxa dacă ştiau că fetiţa mea nu are vârsta potrivită?“, a spus Mihaela Florescu, mama unei fetiţe de doi ani.

Li se refuză dreptul la educaţie

Deşi aprobase toate cererile, conducerea grădiniţei s-a răzgândit şi pe 1 septembrie a tăiat de pe liste 30 de copii. Unii dintre părinţii copiilor daţi afară de la grădiniţă nici nu au aflat de acest lucru. Şcoala începe oficial pe 17 septembrie şi majoritatea îşi vor duce abia atunci copiii la grădiniţă.

Problema cea mai mare este că toţi cei 30 de copii nu vor mai avea posibilitatea să meargă la grădinţă în această toamnă pentru că înscrierile s-au terminat.

Părinţii umiliţi nu au mai insistat, iar directoarea spera că lucrurile vor fi trecute cu vederea. Nu a fost aşa. La sesizarea GdS, inspectorii de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj i-au tras directoarei o muştruluială zdravănă şi au promis totodată că vor analiza situaţia şi vor fi luate măsuri.

Inspectorul de specialitate de la ISJ Dolj, Anca Păunescu, este de părere că directoarea a greşit de două ori. O dată, când a aprobat toate cele 62 de cereri şi a doua oară, pentru că, având atât de multe cereri, ar fi putut să înfiinţeze o grupă de educaţie timpurie (pentru copii sub trei ani), aşa cum au făcut multe grădiniţe din Craiova. „Majoritatea grădiniţelor au înfiinţat o grupă pentru ca toţi copiii din circumscripţia respectivă să poată să fie înscrişi, precum şi alţi copii din alte zone ale Craiovei, în limita locurilor disponibile“, a precizat Anca Păunescu.

Copleşită de pile

Directoarea Grădiniţei nr. 50, Doina Voinea, susţine că nu putea să refuze nici un copil, pentru că mulţi aveau pile. „Am fost obligată să-i primesc pe toţi pentru că foarte mulţi au venit cu relaţii. Nici nu ştiţi ce presiuni s-au făcut asupra mea. Nu am avut ce să fac“, a recunoscut Doina Voinea, directoarea unei instituţii care oferă educaţie copiilor.

Spusele directoarei sunt întărite şi de un anunţ postat cu câteva zile în urmă la avizierul grădiniţei, pe care scrie acelaşi lucru: „În urma presiunilor venite din partea părinţilor, pe diferite canale, directorul unităţii aprobă toate cele 62 de cereri depuse pe cele 20 de locuri. Având în vedere situaţia dată, în urma consultării cadrelor didactice, acestea nu pot să-şi asume responsabilitatea calităţii educaţiei şi nici a siguranţei copiilor“.

Conştientă fiind că nu poate face faţă unei asemenea funcţii, în loc să-şi dea demisia, Doina Voinea speră acum ca ISJ Dolj să muşamalizeze situaţia. Cât despre copiii care au rămas pe dinafară şi nu vor mai putea să meargă la grădiniţă în acest an, directoarea spune sec: „Au sub trei ani, să meargă la creşă!“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII