16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjRomii şi-au etalat aurul şi maşinile

Romii şi-au etalat aurul şi maşinile

Romii, în frunte cu împăratul Iulian, s-au întâlnit, conform tradiţiei, de Sfânta Maria Mică, în comuna Costeşti – Vâlcea. Aceştia şi-au etalat inelele, cerceii şi lănţişoarele, cravatele şi vestele din aur masiv. Romii au afişat şi autoturismele de lux, precum BMW-uri, Mercedesuri şi Q7.

Clanurile romilor căldărari, argintari şi ale gaborilor din România s-au întâlnit, ca în fiecare an, pe 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică, în comuna Costeşti, pentru a-şi sărbători ziua. Unii au venit la Costeşti încă de vineri seară pentru a-şi instala corturile şi au sărbătorit până duminică. Sâmbătă dimineaţă, zona în care s-au instalat miile de romi răsuna de manele, iar valea Costeştiului era plină de fum şi miros de friptură la grătar. Clanurile de romi, în frunte cu bulibaşii din toată ţara, au venit să petreacă alături de împăratul Iulian cu lăutari, manelişti, viţei, purcei, miei şi curcani la proţap şi cu băuturi fine şi vinuri dintre cele mai alese. Pe lângă mâncare şi distracţie, romii şi-au etalat şi bogăţia. Fiecare clan, alături de bulibaşă, şi-a întins o masă plină cu sărmăluţe, cârnaţi la ceaun, friptură la proţap, băuturi şi fructe, şi-a pus la vedere maşinile de lux, salbele de aur, inelele, ghiulurile şi lanţurile. Din cauza frigului, mulţi romi au plecat acasă sâmbătă seară. „De când venim noi aici, în nici un an nu a fost aşa de frig. Mulţi au plecat acasă pentru că nu poţi să dormi în cort noaptea, iar alţii îşi caută o cameră pe la pensiunile din zona Horezului, ori la vreun hotel“, a spus un bulibaşă, care supraveghea un miel la proţap.

 

Romii se adună la Costeşti de peste trei decenii

 

Întâlnirea anuală de la Costeşti a devenit o tradiţie pentru romi şi datează de câteva zeci de ani. Romii povestesc că veneau în zonă şi pe vremea lui Ceauşescu, dar nu era atâta distracţie. „Eram copil când am venit prima dată aici cu părinţii. Era pe vremea lui Ceauşescu, iar părinţii aveau Trabant. Era şi atunci distracţie, dar parcă nu era atâta libertate ca acum. S-au schimbat mult lucrurile de atunci, în bine. Am evoluat de la Trabant la Jeep“, se făleşte un bulibaşă din Vaslui.

O pirandă a povestit că romii au început să vină la Costeşti de mai bine de trei decenii, când la Mănăstirea Bistriţa – Vâlcea a fost adus un bulibaşă din judeţul Gorj, bătrân şi bolnav, care dorea să moară. Bătrânul s-a rugat la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul. Cum a terminat rugăciunea şi a ieşit pe poarta mănăstirii, bulibaşa a murit. Vestea că Sfântul Grigorie a venit în ajutorul bulibaşei s-a răspândit repede în comunităţile de romi din ţară şi de atunci vin în fiecare an la Mănăstirea Bistriţa. Înainte de a începe distracţia, romii merg în pelerinaj la Mănăstirea Bistriţa, acolo unde se află osemintele Sfântului Grigorie Decapolitul.

„Am fost la biserică, la ocrotitorul nostru, Sfântul Grigorie. Ne-am rugat să ne dea sănătate şi să ne ajute să facem avere şi am mâncat pască. Toată ţigănia vine aici, la Sfântul Grigorie, pentru că este cea mai bună biserică din ţară şi cei care s-au rugat aici au făcut avere. Am lăsat şi un bănuţ la Sfântul Grigorie, ca să mă ajute“, a spus o pirandă din Alexandria. După pelerinajul de la biserică, romii şi-au aşezat mâncarea pe mese şi şi-au instalat corturile. Lângă acestea au pus la vedere şi maşinile luxoase. Această întâlnire a clanurilor de romi e un bun prilej pentru aranjarea căsătoriile dintre tineri.

 

Cravate şi veste din aur masiv

 

Pe lângă bijuterii şi salbe, romii şi-au etalat celebrele cravate şi veste din aur masiv. Un bulibaşă de la Buzescu se mândreşte cu cravata lui din aur masiv. „Cravata are câteva kilograme. E toamnă şi acum cântărim noi averea agonisită“, susţine mândru bulibaşa din Buzescu. Alt bulibaşă din Alexandria e îmbrăcat cu o vestă din aur. Pe lângă vestă, acesta are câteva lanţuri masive din aur la gât, ghiuluri şi brăţări imense.

În zonă au concertat manelişti renumiţi precum Nicolae Guţă, Florin Salam şi Marian din Brăila. În timp ce maneliştii şi-au ţinut recitalurile, romii s-au distrat. Sâmbătă seară, printre corturile romilor şi maşinile de lux, Dealul Costeşti era plin de gunoaie. În zonă, în jur de 100 de jandarmi şi poliţişti au asigurat liniştea şi ordinea publică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII