10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞcoala Obedeanu, pe cale de dispariţie

Şcoala Obedeanu, pe cale de dispariţie

Cea mai veche şcoală românească din Oltenia riscă să dispară de pe harta unităţilor de învăţământ. Motivele sunt concurenţa şi renumele de şcoală a romilor.

 

De câţiva ani, Şcoala nr. 1 „Obedeanu“ din Craiova abia mai reuşeşte să adune numărul minim de elevi pentru a putea funcţiona ca unitate de învăţământ cu personalitate juridică. În noul an şcolar 2007 – 2008, şcoala şi-ar putea pierde numele, devenind cel mult un corp de clădire al altei şcoli.

Mai puţini elevi

De la an la an, numărul elevilor care învaţă la Şcoala nr. 1 „Obedeanu“ din Craiova este tot mai mic. În anul şcolar 2006 – 2007, aici au învăţat 210 elevi, dintre care 38 de clasa I.

Pentru anul şcolar 2007-2008 s-au înscris la clasa I doar 20 de copii. Deşi perioada de înscriere s-a prelungit până pe 17 septembrie, numărul elevilor care vor învăţa aici cu tot cu bobocii de clasa I este posibil să nu ajungă la 200, caz în care şcoala îşi va pierde statutul juridic şi va trebui înglobată în altă unitate de învăţământ.

Conducerea şcolii acuză concurenţa neloială

Directorul Şcolii Obedeanu, Ionel Nedelcu, susţine că vina pentru scăderea drastică a numărului de elevi o are în primul rând concurenţa făcută de Grupul Şcolar „Ilie Murgulescu“ (fostul liceu LIA), care funcţionează pe strada Brestei. „Pe fondul scăderii demografice, în 1999 – 2000, acolo au fost înfiinţate o şcoală primară şi un gimnaziu, prin decizia inspectorului-şef Constantin Buşoi, fără nici o justificare. «Ilie Murgulescu» a preluat o bună parte din copiii din cartierul Titulescu care ar fi venit la Şcoala «Obedeanu». De atunci, şcoala aceea mi-a înjumătăţit efectivele“, a spus Nedelcu.

Pe de altă parte, la scăderea populaţiei şcolare a contribuit, potrivit conducerii şcolii, şi factorul etnic. Pentru că majoritatea elevilor sunt copii de romi din cartierul Brestei, şcoala a căpătat repede stigmatul de şcoală a etnicilor romi şi a început să fie ocolită de familiile de români neaoşi. Acestea au preferat să-şi trimită copiii la alte şcoli din apropiere, cum ar fi Colegiul „Carol I“ sau Colegiul „Elena Cuza“.

Se cere desfiinţarea concurenţei

Ca să salveze numele şcolii, directorul Nedelcu a făcut o solicitare neobişnuită la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. El a cerut, nici mai mult nici mai puţin, decât desfiinţarea concurenţei, adică a claselor primare şi gimnaziale de la „Ilie Murgulescu“.

Ideea nu a fost primită însă cu entuziasm de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Aurelia Iliuţă, şeful Serviciului Salarizare Normare Informatizare Reţea Şcolară din cadrul ISJ Dolj, susţine că nu poate fi desfiinţată o unitate de învăţământ care este preferată de multe familii din zona cartierului Nicolae Titulescu doar pentru că face concurenţă. „Dacă Şcoala «Obedeanu» nu mai reuşeşte să aibă numărul minim de 200 de elevi, necesar pentru păstrarea statulului juridic, va putea, conform legii, să funcţioneze în continuare, dar în cadrul altei unităţi de învăţământ“, a mai spus Aurelia Iliuţă.

Cea mai veche şcoală românească

Ce înseamnă Şcoala „Obedeanu“ pentru învăţământul craiovean?

Şcoala „Obedeanu“ este cea mai veche instituţie de învăţământ din Oltenia. Ea este ctitoria boierului Constantin Obedeanu şi a fost oficializată ca şcoală publică prin hrisovul domnesc al lui Alexandru Ipsilanti din 26 aprilie 1775. Este prima şcoală cu predare în limba română din Oltenia şi a doua din ţară. Două dintre localurile Şcolii „Obedeanu“ au statut de monument istoric, fiind parte a patrimoniului naţional. În ultimii ani, pentru consolidarea acestor clădiri au fost investite peste zece miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII