10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎnscrierile în clasa I, pe ultima sută de metri

Înscrierile în clasa I, pe ultima sută de metri

Deşi majoritatea şcolilor din Dolj au terminat înscrierile pentru clasa I încă din lunile mai-iunie, mai există unităţi de învăţământ unde acestea se fac pe ultima sută de metri.

Planul de şcolarizare la clasa I pentru judeţul Dolj prevede, în anul şcolar 2007 – 2008, 7.056 de elevi, puţin mai mare decât anul trecut. În majoritatea unităţilor de învăţământ, înscrierile s-au făcut încă din luna mai. Mai există şcoli asaltate în continuare de cereri, dar şi altele care abia dacă reuşesc să atragă elevi cât să constituie o clasă.

Bătaie pe învăţătorii buni

La Şcoala nr. 14 „Ion Ţuculescu“ din Craiova, părinţii s-au grăbit să-i înscrie pe cei mici ca să prindă loc la o clasă bună. „Mi-am înscris copilul la cea mai bună învăţătoare din şcoală. Pentru că era bătaie pe clasa aceea şi ca să scap de o grijă, l-am înscris încă din luna mai. Am făcut foarte bine. Învăţătoarea s-a împrietenit foarte repede cu copiii încă înainte de sfârşitul anului şcolar şi a început să-i aducă pe la şcoală ca să le arate clasa în care vor învăţa“, a spus Magdalena Vrabie.

Aşa s-a întâmplat la majoritatea şcolilor din Craiova.

Eminescu“ şi „Eliade“, la mare căutare

Printre unităţile de învăţământ cele mai căutate sunt Şcoala nr. 22 „Mircea Eliade“ şi Şcoala nr. 37 „Mihai Eminescu“.

La Şcoala „Mihai Eminescu“, locurile la clasa I (trei clase) au fost ocupate, însă cererea de şcolarizare este în continuare mare, motiv pentru care conducerea şcolii a cerut aprobare de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj pentru înfiinţarea încă unei clase. Altă unitate de învăţământ căutată este Şcoala „Mircea Eliade“ din Craiova. Aici s-au înscris deja 120 de elevi şi ar mai fi disponibile până la începerea şcolii cinci locuri. Conducerea unităţii de învăţământ susţine însă că vor fi foarte solicitate locurile respective. „Solicitările sunt numeroase şi vom fi nevoiţi să facem o departajare. Au prioritate la înscriere elevii care locuiesc în apropierea şcolii“, a spus Lucia Barbu, directoare adjunctă la Şcoala „Mircea Eliade“ Craiova.

Directorul adjunct a mai spus că o soluţie ar fi fost înfiinţarea unor clase, însă şcoala nu are, deocamdată, suficient spaţiu.

„Obedeanu“, codaşă la cifra de şcolarizare

La polul opus se află Şcoala nr.1 Obedeanu din Craiova. Aici s-au înscris până în prezent doar 20 de elevi, deşi unitatea de învăţământ are aprobare pentru două clase. Conducerea şcolii speră să recupereze pe ultima sută de metri, iar înscrierile să se facă în ultimele zile de vacanţă. „Romii îşi înscriu copiii târziu la şcoală, dovadă fiind cei 20 de micuţi înscrişi în ultimele zile. Sper ca până pe 17 septembrie să reuşim să avem cel puţin 38 de elevi pentru a putea să funcţionăm cu două clase“, a spus Ionel Nedelcu, directorul Şcolii Obedeanu.

Acesta a mai spus că problema cea mare va fi după începerea anului şcolar, când mulţi romi îşi retrag temporar copiii de la şcoală ca să-i pună să muncească sau să-i ia cu ei în străinătate: „Îşi înscriu copiii la şcoală, apoi pleacă împreună cu ei în străinătate şi se întorc când îşi mai aduc aminte. Sunt cazuri când se întorc după un an şi atunci înscriem din nou copilul în clasa I“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS