13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjJiul, poluat cu păcură

Jiul, poluat cu păcură

Râul Jiu a fost poluat accidental marţi seară, când la Complexul Energetic Rovinari o conductă ce transporta păcură s-a fisurat. CE Rovinari a primit o amendă de 500 de milioane de lei vechi de la Garda de Mediu Gorj.

GORJ. O conductă de la Complexul Energetic Rovinari, care transporta păcură, s-a fisurat marţi seară, producând o poluare accidentală a râului Jiu. Conducta din cauza căreia s-a produs poluarea transporta păcură de la rezervoare la cazanele de abur ale termocentralei, între treptele I şi II ale staţiei de pompare, deasupra unui cămin de canalizare pluvială. Ca urmare, în apele Jiului s-au scurs circa 300 de litri de păcură. După producerea accidentului, angajaţii CE Rovinari au intervenit şi au izolat conducta spartă prin închiderea vanelor. Au fost construite mai multe baraje absorbante în zona spărturii, iar în căminele de la canalizarea pluvială au fost folosiţi saci cu fulgi absorbanţi. Specialiştii din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor au spus că poluarea nu a pus în pericol populaţia sau mediul înconjurător. „Nu mergem pe ideea amendării complexului, mai ales că toată noaptea vreo 20 de angajaţi au lucrat la stoparea poluării. Am mers pe tot cursul râului, de la Rovinari la Turceni, şi nu sunt probleme“, a declarat Teodor Popescu, directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Gorj.

850 de milioane de lei vechi amendă

Complexul Energetic Rovinari a fost amendat de Garda de Mediu Gorj cu 500 de milioane de lei vechi, pentru poluarea accidentală a râului Jiu. „Complexul Energetic Rovinari a fost amendat ieri- dimineaţă de comisarii Gărzii de Mediu Gorj cu 500 de milioane de lei vechi. Au posibilitatea ca în 48 de ore să plătească jumătate din această sumă. Nu a fost o poluare foarte gravă, faţă de ce a fost, pe Dunăre. Sectorul de râu poluat a fost Rovinari-Vlăduleni, s-a spart o conductă, aproximativ 1.000 de litri de păcură s-au scurs pe platforma din interiorul complexului, iar apoi cei 300 de litri au ajuns în apa râului Jiu. Din această cauză, CE Rovinari a primit amendă“, a spus Ovidiu Ilie, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Gorj. Şi Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) va amenda Complexul Energetic Rovinari cu suma de 350 de milioane de lei pentru că nu a informat Administraţia cu privire la producerea poluării accidentale cu păcură pe Jiu şi pentru că nu a aplicat măsurile de stopare a poluării.

Păcura s-a diluat

Cantitatea de păcură scursă de la Complexul Energetic Rovinari s-a întins pe o distanţă de peste 30 de kilometri de-a lungul râului Jiu, potrivit lui Gheorghe Fometescu, directorul Agenţiei de Protecţia Mediului Gorj. Păcura nu a ajuns în zona Turceni, dar, preventiv, autorităţile de aici au făcut un baraj de filtre depoluatoare. Potrivit lui Gheorghe Fometescu, cantitatea de 300 de litri de păcură s-a diluat pe traseu. „Cele 300 de litri nu reprezintă o cantitate mare, care să ridice probleme de mediu deosebite, mai ales că ele s-au diluat pe traseu. Noaptea, păcura s-a întins sub forma unei pelicule subţiri. Mai mulţi muncitori au fost mereu în priză, pentru a putea interveni cu material absorbant. Vom merge în amonte pentru a depista eventuale locuri în care s-ar fi putut acumula cantităţi din păcura deversată în Jiu“, a afirmat Gheorghe Fometescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS