6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPensiile agricultorilor se majorează

Pensiile agricultorilor se majorează

Aproape 7.000 de pensionari agricultori vor beneficia de o majorare a punctului de pensie cu 0,57%, începând cu 1 septembrie. La nivelul judeţului Gorj sunt înregistraţi, potrivit statisticii efectuate de Casa Judeţeană de Pensii, peste 10.000 de pensionari agricultori, însă o parte dintre aceştia au intrat la majorarea care a avut în loc în anul 2004, după cum a explicat directoarea executivă a CJAP Gorj, Rodica Ghimiş.

Aceasta a adăugat că din totalul pensionarilor agricultori fac parte şi cei care şi-au cumpărat în trecut vechimea în câmpul muncii, iar aceştia nu intră la majorarea care se va face începând cu 1 septembrie, conform legislaţiei în vigoare. „Începând cu 1 septembrie, vor beneficia de majorare doar pensionarii agricultori care nu au beneficiat de cealaltă mărire care a avut loc în anul 2004. Se majorează punctajul pentru fiecare timp util realizat în cadrul fostelor CAP-uri, iar procentul creşte de la 0,255 la 0,57“, a subliniat Rodica Ghimiş.

Cea mai mică pensie de CAP din Gorj este de 26 de lei, în timp ce pensia cea mai mare este de 336 de lei, bani pe care omul îi primeşte numai dacă a ieşit la pensie la limită de vârstă. Vechimea minimă pe care trebuie s-o aibă un agricultor este de zece ani în câmpul muncii, fără aceşti ani neputând primi nici măcar o pensie de 30 de lei. Rodica Ghimiş a mai spus că sunt persoane care primesc această pensie mică, însă pe lângă aceasta mai au o pensie de stat, dar sunt şi situaţii în care oamenii primesc doar pensia de agricultor, fără a mai beneficia de alte drepturi băneşti. „Avem şi situaţii în care se primeşte o pensie de nimic. Unii însă au norocul cu încă o pensie de la stat şi, cumulate, beneficiază de o sumă cât de cât decentă. Este foarte greu pentru cei care nu au decât pensia de CAP, având în vedere că pensia medie este de 122 de lei. Cu aceşti bani nu se poate trăit decent“, a menţionat Rodica Ghimiş.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS